Potkan nunu, skinny morče, plemena psů čínský či mexický naháč nebo kočka sfinx jsou vyšlechtěné druhy, které nemají srst. Ne vždy je však alergici mohou chovat bez problémů. Alergeny jsou totiž v kůži nebo slinách zvířete, nikoliv v srsti! „Alergickou reakci může vyvolat krátkosrstý buldoček stejně jako dlouhosrstá kolie nebo zvíře bez srsti,“ upozorňuje veterinář Milan Štourač.

Nejsilnější alergii ze všech domácích zvířat způsobují kočky. „Člověk s nimi nemusí přijít do přímého kontaktu a  přesto mohou vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou roznášeny vzduchem, proto je může přenášet třeba majitel, například na oblečení,“ vysvětluje Štourač

Pokud tedy trpíte alergií, zbývají vám většinou terarijní nebo akvarijní mazlové. Alergie nezpůsobuje chameleon, had nebo želva stejně jako rybičky v akváriu.

Křečci a pískomilové 

Pískomil je milé, ale těžko ochočitelné zviřátko
Autor: scom
Cena od 50 Kč

Malá zvířata, která nevyžadují velký prostor. Nejvyšší vstupní investicí tak bude klec nebo akvárium, dále už se budete pohybovat v řádech desetikorun. Jde o zvířata krátkověká, která vyžadují šetrné zacházení. Nevýhodou je jejich noční aktivita, která může rušit spánek dítěte. Křečky je potřeba chovat samostatně, často se mezi sebou perou. Klec nebo terárium by mělo mít rozměry alespoň 80x40 cm a výšku minimálně 45 cm.

Morčata

Morče je bezva dětský společník
Autor: profimedia.cz
Cena od 150 Kč

Dítě je může snadno chovat a opečovávat. Jsou nekousavá, snadno se ochočí. Nejvyšší vstupní investicí bude klec, dále už se budete pohybovat v řádech desetikorun. Mohou být chována samostatně nebo ve větších skupinách jednoho pohlaví. Klec pro jednoho zvíře by měla mít nejméně 70x40x40 cm,  pro pár jsou doporučovány minimální rozměry 80x100x50 cm.

Králíci

Králíček je oblíbeným domácím zvířetem, ale pozo, silné běhy mohu malému dítěti způsobit zranění
Autor: scom
Cena od 500 Kč

Snadno se ochočí, ale manipulace s nimi může být trochu obtížná – má silné zadní běhy. Existují v celé škále velikostí, barevných mutací i druhů srsti. Mohou žít doma i venku. Je vhodná každoroční vakcinace a ošetřování proti kokcidióze. I tuto veterinární péči je možné pořídit v řádu stokorun. Samci nemohou být chováni společně. Klec musí mít dostatečně rozměry: 115x65 cm s výškou 45 cm.

Krysy a potkani

Krysy a potkani jsou velmi inteligentní a čistotná zvířata
Autor: scom
Cena od 100 Kč

Velmi společenská a inteligentní zvířata, která se mohou naučit i některým povelům. Jsou velmi levná, s nízkými náklady na péči. Nejdražší položkou bude vyhovující drátěná klec nebo terárium o rozměrech 80x40x45 cm.

Osmák degu 

Osmák degu je další variantou domácích hlodavců
Autor: scom
Cena od 50 Kč

Zajímavá alternativa levného býložravce, který se dožívá 7 až 10 let. Je aktivní přes den, v noci spí. Určitou nevýhodou může být nutnost chovu více jedinců. Jde o společenské zvíře, které při samostatném držení psychicky strádá.

Fretka 

Fretka se musí cvičit už od malička
Autor: scom
Cena od 1000 Kč

Šelmička, která musí být odmalička ochočována. Její kousnutí jsou dost bolestivá. Dožívá se šesti až osmi let, zejména samci mohou mít typický intenzivní pach. Pro děti jde už o atraktivní zvíře, se kterým si mohu hrát. Je to masožravec, je proto nutné počítat s penězi na stravu a pravidelné veterinární prohlídky. Je potřeba mít velkou klec alespoň 90x60x60cm.

Želvy, hadi, ještěrky, chameleón 

Želvy jsou oblíbená zvířata, ideální pro alergiky. Ale pozor, některé druhy jsu chráněné CITES a musí být pečlivě evidovány.
Autor: scom
Cena: v řádech tisícikorun

Mohou působit v pěkně zařízeném teráriu velmi exoticky. Děti si s nimi však příliš nepohrají. I když želva by je uspokojit alespoň částečně mohla. Někdy může být problematický i fakt, že mnohé druhy je nutné krmit živými zvířaty. Řada druhů podléhá mezinárodní registraci, tzv. CITES a ohlašovací povinnosti na obecním úřadě.

Papoušci 

Kanárci mohou také způsobovat alergii, ale mohou za to paraziti v jejich peří
Autor: profimedia.cz
Cena: záleží na druhu

Jde o společenská zvířata, která je vhodné chovat alespoň v párech, jinak při nedostatku času majitele mohou psychicky strádat a dokonce se i  sebepoškozovat. Pro chov je nutná klec nebo ještě lépe voliéra v takové velikosti, aby se ptáci mohli proletět.

 

Co dělat, když zvíře opravdu pořídit nemůžete

Pokud jste se rozhodli přes všechny prosby, naléhání, sliby a argumenty zvíře dítěti nepořídit, není potřeba se cítit nějak provinile. Jde o vaše rozhodnutí, protože nemalá část péče a veškerá finanční zátěž by byla stejně na vás. Veškeré důvody, které vás k tomu vedly, dítěti v klidu vysvětlete. Určitým kompromisem může být přihlášení potomka do nějakého přírodovědného nebo chovatelského kroužku.