Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Narozeninový let stíhačkou: Jára mi splnil sen, psala šťastná Markéta (†30)

Autor: Jana Ulrichová - 
12. června 2012
05:00

Let v proudovém letadle měl být pro Markétu (†30) z Litvínova, maminku dvou malých dětí (1 a 5), splněným snem. Dostala ho jako dárek od manžela. Radost z adrenalinového zážitku však přervala smrt v hořícím vraku stíhačky!

„Musím se pochlubit... Jára mi splnil můj sen a k narozeninám mi dal let stíhačkou! Nemůžu se dočkat! Strašně moc děkuji, miláčku!!!,“ psala na svém facebookovém profilu a přátelé jí k tomu gratulovali.

Letoun L29 Delfín, se kterým vzlétla z čeradického sportovního letiště v neděli odpoledne, šel však krátce po startu k zemi. Po nárazu se vzňal. Pilot a spolumajitel letadla Jiří Janíček (†52) zemřel na místě, pasažérka podlehla zraněním o pár hodin později na popáleninovém centru vinohradské nemocnice. Její nejbližší té hrůze přihlíželi.

Markétina manžela Jaromíra tragédie zlomila. „Nevím, co bych vám k tomu měl říkat,“ napsal Blesku v SMS zprávě a pak už nereagoval. „Pochopte to, nemůže nic říct. Je z toho zoufalý,“ řekla jeho maminka, Markétina tchyně, kterou Blesk zastihl v jejich domě. „Musíme hlavně před tím vším uchránit děti,“ dodala.

Policisté ani letečtí specialisté zatím nedovedli stanovit jednoznačnou příčinu tragédie. Podle svědků jí ale předcházel neobvyklý manévr, při kterém začalo letadlo nepatrně stoupat a při tom se několikrát otočilo. Pak už šlo prudce k zemi. Jeho trosky byly rozesety v okruhu 300 metrů.

Nedělní nehoda L-29 u Žatce může znamenat konec létání civilistů vojenskými tryskáči. Tyto stroje údajně nemají v Česku povolení pro komerční létání.

lucieholly ( 24. června 2012 21:13 )

jste na velkém omylu,nejspíš je pro vás slovo pravděpodobnost vám nic neříká,ale psát o něm sáhodlouhé slohy dokážete. To co se stalo je strašné,ale napsat že riskovala je naprostá hloupost. Vy riskujete když přecházíte silnici a jdete jen do krámu pro pár rohlíků. Pravděpodobnost že vás sejme auto je mnohem vyšší než to že poletíte stíhačkou a ta se zřítí

lucieholly ( 24. června 2012 21:10 )

naprosto s vámi souhlasím konečně normální názor.Upřímnou soustrast celé rodině

arcaben ( 13. června 2012 18:24 )

překlep.chybička se vloudila,to se stane i učencům=pardon,příště si dám větší pozor

jaramila ( 13. června 2012 12:40 )

Moc pěkná žena. Je velká škoda, že se jí ten zážitek nepovedl...

jaramila ( 13. června 2012 12:40 )

Moc pěkná žena. Je velká škoda, že se jí ten zážitek nepovedl...

Zobrazit celou diskusi