Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chtěli pro něho provaz, teď umírá: Mubarak v kritickém stavu

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
10. června 2012
13:49

Stav bývalého egyptského exprezidenta je kritický, objevily se dokonce neoficiální zvěsti, že již zemřel. Husní Mubarak (84) byl přitom minulý týden odsouzen za podíl na stovkách mrtvých při nepokojích v Egyptě na doživotí. A jeho rozsudek dál rozděluje zemi - v posledních dnech vyšly tisícovky lidí do egyptských ulic, aby daly najevo nespokojenost s verdiktem soudu. Lidé chtěli vidět Mubaraka viset.

Podle posledních oficiálních informací se stav odsouzeného Mubaraka zhoršil natolik, že průběžně ztrácí a opět nabývá vědomí. Trpí prý poruchami dýchaní, nervovým šokem a těžkou depresí.

Před týdnem byl přitom odvezen z věznice, kde si měl začít odpykávat doživotní trest, do nemocnice. Tam ho dnes navštívila manželka Suzanne a jejich dvě děti, synové Alá a Gamál. A začaly kolovat zvěsti, že prý kvůli poslednímu rozloučení. 

Mubarak byl 2. června odsouzen na doživotí kvůli podílu na smrti stovek demonstrantů při protivládním nepokojích, které smetly v únoru 2011 Mubarakův režim.

Vládl v Egyptě takřka 30 let. A za tu dobu si vytvořil velké množství nepřátel. Mnozí ho proto po pádu režimu chtěli vidět viset. Místo toho byl převezen do věznice Tora v Káhiře. Jestli se však do ní ještě vrátí, to je nyní značně nejisté. 

České ministerstvo zahraničí přitom vydalo v týdnu upozornění, že současné cesty do Egypta nejsou zcela bezpečné (což později upřesnilo především na Sinajský poloostrov). V Egyptě totiž i nadále hrozí vznik četných demonstrací.

alitifa17 ( 10. června 2012 23:34 )

Kdyby nasi politici vymysleli neco takoveho http://tinyurl.com/7xakhf9 urcite by bylo v CR mnohem veseleji

jaksobici ( 10. června 2012 23:30 )

Kdyby nasi politici vymysleli neco takoveho http://kuc.cz/upe0he/ urcite by bylo v CR mnohem veseleji

rudyptak48 ( 10. června 2012 16:22 )

V demokracii, jako je tá naše, by si Hnusný Mubarak užíval své penízky v klidu. Paragrafy našich demokratických zákonů jsou hodně pokroucené. S Alláhem je to horší, ten nezná slitování.

nofar ( 10. června 2012 15:26 )

Stav byvaleho exprezidenta..........Autore clanku, co jste mel z cestiny?

dejka ( 10. června 2012 15:09 )

Milý Blesku, už jsem se lekla, že chtěli Egypťané Mubaraka vidět vyset....

Zobrazit celou diskusi