Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hrozba terorismu kazí dovolenou: Před cestami do Egypta varovaly i další země

Vedle českého ministerstva zahraničí varovaly před cestou do Egypta i další země
Vedle českého ministerstva zahraničí varovaly před cestou do Egypta i další země  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
8. června 2012
18:30

Před nebezpečnou dovolenou v Egyptě varovaly i další vlády, nejen ta česká prostřednictvím Schwarzenbergova ministerstva zahraničí. Své občany odrazují v Anglii, Německu, Kanadě či Austrálii. Obávají se především hrozby terorismu, narůstajícího neklidu v zemi a možných únosů turistů.

Pokud nestojíte o dramatické dobrodružství, zvláště Sinajskému poloostrovu se letos raději vyhněte. Podle řady zemí, a nejen tedy Schwarzenbergovy diplomacie, však stojí celá dovolená v Egyptě za zvážení.

"V Egyptě včetně Sinaje panuje velké nebezpečí teroristického útoku. V zemi platí přísná bezpečnostní opatření, a to i v turistických oblastech. Existuje velké nebezpečí útoků na místech, kde se pohybují cizinci a turisté, a to včetně restaurací, hotelů a letovisek," uvádí ve svém varování britské ministerstvo zahraničí.

Snaží se tak odradit své občany od dovolené v Egyptě. Nejde o záměr zničit v egyptský turistický ruch, ale o opodstatněné starosti - v Egyptě to vře, lidé opět demonstrují v ulicích měst a na venkově pro změnu hrozí únosy turistů, které se poslední dobou skutečně množí.

Britské ministerstvo proto dále Britům radí, jak se chovat v případě, že egyptské pyramidy prostě vidět chtějí. Zatímco ve městech je třeba dávat si pozor na rozbouřené davy, demonstrující v posledních dnech hlavně proti mírnému rozsudku nad prezidentem Mubarakem, mimo města mají lidé cestovat výhradně v konvojích. Na turistiku po vlastní ose tedy raději zapomeňte.

Vedle Anglie varují před Egyptem i Německo, Kanada či Austrálie

Podobné varování, jako se objevilo v České republice, tedy vydaly i další státy. České ministerstvo zahraničí přitom bylo podrobeno kritice ze strany cestovních kanceláří, které se bojí o "kšeft" a snaží se obavy mírnit.

Zvážit svou cestu do Egypta ale doporučila třeba i kanadská a australská vláda. Upozornily, že kromě hrozby terorismu a rozzuřených reakcí na doživotí pro prezidenta Mubaraka (mnozí by ho raději viděli viset), roste v zemi i napětí, spojené s blížícím se druhým kolem prezidentských voleb. Bezpečnostní situaci v Egyptě proto hlavně Austrálie považuje za velmi znepokojivou.

Německo od cest do Egypta vyloženě neodrazuje, ale doporučuje turistům, aby se zaměřili jen na některé lokality, především letoviska u Rudého moře a turistická centra v horním Egyptě (Luxor, Asuán). "Odrazujeme od cest do ostatních částí země vzhledem k nadále nepřehledné a nestabilní situaci," uvádí německé ministerstvo zahraničí.

Izraelské bezpečnostní síly pak údajně překazily několik útoků, které měly být připraveny právě na Sinaji. Egyptské úřady však po této výzvě obvinily Izrael ze šíření paniky.

aksura ( 8. června 2012 21:22 )

Může být ještě větší blbec ? Těžko.

Zobrazit celou diskusi