Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sebevražda Františka (†19): U maturity neřekl ani slovo, komise ho vyhodila

Autor: Slávka Červená, mivr, INT - 
3. června 2012
21:39

Černý prapor na budově gymnázia v Uherském Hradišti připomíná tragédii, která se odehrála v závěru uplynulého týdne. Sebevražedný skok vietnamského studenta Nguyena H. T. (†19), řečeného Franta, nikdo nedokáže pochopit. Spolužáci pláčou a kroutí hlavou. Přece to nemohl udělat jen proto, že nezvládl ústní z češtiny.

František si u zkoušky z dospělosti vytáhl otázku, ke které nic nevěděl. "Bohužel si vytáhl knihu českého spisovatele, o kterém nevěděl vůbec nic," potvrdil jeden z jeho spolužáků. Poté, co mu došlo, že maturitu neudělal, snažil se podle serveru iDnes.cz přesvědčit komisi, aby změnila názor. To se ale nestalo. Od rozhodnutí spáchat sebevraždu mu nepomohla ani uklidňující řeč jeho třídního učitele.

Byl to premiant

František byl údajně premiantem třídy a byl i přijat na vysokou školu. Češtinu si mohl opravit v září. Většina to považuje za jeho momentální zkrat. Mluví se i o tom, že Vietnamci kladou velký důraz na vzdělání a on mohl mít strach, že zklamal.

„To není pravda. Nežijeme ve Vietnamu, kde je výchova opravdu přísnější. Naše rodiny se tu usadily v roce 1983. S dětmi mluvíme doma česky a vychováváme je již ve stejném duchu jako vy,“ vyvrátila domněnky paní Eva z vietnamské komunity, která rodinu dobře zná. „Samozřejmě že chceme, aby se dobře učily a postupovaly dál a měly se lépe. Ale to je snad logické. O žádném tlaku nemůže být řeč,“ pokračovala.

Franta po tátovi

Jméno Franta převzal mladík po svém otci (49). Tomu ho dala učitelka, když začal chodit po příjezdu do tehdejšího Československa do hodin češtiny. Rodina maturanta má obchod v Uherském Brodě, všichni jsou naprosto zdrceni.

Františka oplakává kromě rodičů jeho mladší sestra (17) a babička s dědou ve Vietnamu, kteří se chystají přijet na pohřeb. „Byla to hrozná hloupost, měl život před sebou. Profesorku češtiny nikdo z nás neviní,“ dodala paní Eva.