Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Františka vyhodili od maturity a zabil se: Už je to skoro doma, radoval se

Autor: Slávka Červená, oj - 
1. června 2012
18:50

Přijali ho na vysokou školu. Byl šťastný a věřil, že má vyhráno. Pak ale přišel šok. František (†19) propadl u maturity. Nedokázal se s tím smířit. Přímo v budově gymnázia v Uherském Hradišti vyskočil z okna. Po převozu do nemocnice zemřel.

Na tři desítky spolužáků ze třídy se v pátek obléklo do černého a Františkovi, jak kamarádovi z vietnamské komunity říkali, přišli vzdát úctu a rozloučit se s ním na místo tragedie. Přinesli mu květiny a zapálili svíčky.

„František byl naprosto fantastický kluk. Měli jsme ho rádi. Neměl žádné nepřátele. Byl tichý, rád kreslil. Problémů měl ale asi víc,“ řekl jeden ze spolužáků, který si nepřál zveřejnit jméno.

Podle ředitele školy Zdeňka Botka to byl životní zkrat z neúspěchu. „S učením neměl žádné velké problémy. Pět částí maturity bez problémů zvládl až na tuto dílčí zkoušku. Mohl si ji dodělat v září s ostatními šesti studenty, kteří rovněž neuspěli. Mluvil o tom s třídní i zkoušejícím. Byl již přijat i na vysokou školu. Pro všechny je to velká tragedie,“ sdělil ředitel.

František, který se narodil v Děčíně a několik let žije s rodiči na Uherskohradišťsku, skočil bez jediného svědka. Dopadl na trávu, kde ho záhy našli studenti, jak se zmítá v křečích. „Vypadalo to, že je mu moc špatně a proto hned vedení volalo záchranku. Neměl na sobě kapku krve. Nikoho v tu chvíli nenapadlo, že skočil,“ řekl svědek.

Teprve když se ve třetím patře našel batoh s Františkovými věcmi a položené sako, začalo být jasno. „Měl mnohačetná poranění. V kritickém stavu byl odvezen na oddělení ARO do nemocnice,“ přiblížil mluvčí záchranky Petr Olšan. V nemocnici maturant za dvě hodiny na následky zranění zemřel.

zachariask ( 4. června 2012 09:51 )

No jak to tady čtu, tak vidím, že se vyjadřují samí takoví, co všemu přesně rozumí... Nedalo mi to a musel jsem se zaregistrovat a zareagovat. Pro scaero - přijímačky na VŠ se dělaly ještě před termínem maturit a podle výsledků je zřejmé kdo se dostal a kdo ne. Samozřejmě další podmínkou je úspěšné složení maturitní zkoušky. A pro sabantroka: Nejprve si zkuste zjistit co znamená slovo STÁTNÍ MATURITA a potom tady obviňujte komisi a dělejte závěry. Nemám rád lidi, kteří něco komentují i přes to, že o tom nemají ponětí, nebo si pouze myslí, že mají. A ještě poznámka k vietnamským studentům. Někteří ovládejí češtinu lépe, než čeští studenti. Nedávno vyhrál soutěž v rétorice právě vietnamský student.

tomxii ( 2. června 2012 22:30 )

asi to nebude ten problém, že neovládal česky, když "dostudoval" studium na víceletém gymnáziu!!

londynskypes ( 2. června 2012 13:32 )

je to hlavně na rodičích ,jak svoje děti vedou,vychovají...nesvádějte to na cizí lidi ,nevynikal ,jak se ukázalo ,sundej si růžové brýle

londynskypes ( 2. června 2012 13:26 )

sabartnok co jste i to zvykli svůj neúspěch svalovat na druhé?? tak je to i s prokázanými vraždami..to je hrozné ,co se v dnešní době vyplodí jedincům z hlavy ,to bude asi těma studiema ,hlupáci si zaplatí a projdou až na vysokou..většina určitě

sabartnok ( 2. června 2012 13:24 )

a ještě dodatek: cílem pedagoga je vzbudit v člověku lásku a úctu k vědám, a vím, jak to je dnes těžké v konzumní společnosti, kdy vládnou peníze a ne inteligence člověka. Podle toho také vypadá přijímání dětí do školky, maminek do porodnice, přijímání do prestižních škol... tohle byl kluk, který vynikal a měl školu rád. Propadnout neměl.

Zobrazit celou diskusi