Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obří požár na Hodonínsku: Hasiči padají únavou, les stále hoří

Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
25. května 2012
13:20

Mezi Bzencem a Ratíškovicemi na Hodonínsku vypukl jeden z nejničivějších požáru za poslední desetiletí. 70 hasičských jednotek v akci už téměř 24 hodin bojuje s ohněm, který se znovu rozhořívá na už uhašených místech. Hasiči padají únavou.

Rozsáhlý lesní požár, největší za posledních 14 let u nás, propukl ve čtvrtek odpoledne mezi Bzencem, Strážnicí a Ratíškovicemi na Hodonínsku. Plameny rychle zachvátily plochu o rozloze zhruba čtyři kilometry čtvereční.

I ze vzdálenosti třiceti kilometrů je patrný kouř, stoupající z lesa, který vzplál zatím neznámo proč. Na místě zasahuje téměř sedmdesát hasičských jednotek. "Máme tam i dva vrtulníky, z Brna, Prahy a letadlo ze Zlína," sdělila dispečerka jihomoravských hasičů. Přesto se oheň nedaří zpacifikovat, boj s plameny stále nekončí. Hasiči, kteří jsou v akci už několik desítek hodin, doslova padají únavou. A zásah přitom může trvat hned několik dní.

Práci hasičům navíc ztěžuje nepřístupný terén a také vítr, který požár dál rozfoukává. „V akci už jsou hasiči ze tří moravských krajů. Další máme v záloze. Vždy někde plameny uhasíme a ony se znovu rozhoří. Naštěstí jsme zatím bez zranění,“ uvedl v pátek odpoledne velitel zásahu Martin Červenka. Zásah tak je mimořádně složitý a hasiči na místě vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu.

Oblasti se přezdívá Moravská Sahara

Rozloha požářiště byla původně asi půl čtverečního kilometru, jenže se rychle znásobila. Požár totiž vypukl v jedné z nejvyprahlejších oblastí republiky, nazývané také Moravská Sahara. Stohektarová lokalita, tvořená dunami navátých písků, se podobá poušti. Aby se co nejvíce ztížilo jejímu rozšiřování, vysadil se na okrajích v minulosti les. A právě jeho velkou část pohltil oheň.

Plameny hrozily i turistické základně Littner, kterou hasiči pro jistotu evakuovali. Nikdo nebyl zraněn, do obydlených oblastí se naštěstí požár nerozšířil.

Hořící les patří státnímu podniku Lesy ČR, potvrdil ČTK jeho mluvčí Zbyněk Boublík. Škodu firma teprve vyčísluje. "Problémem jsou doutnající místa, která se znovu rozhořívají. V této situaci ani nelze odhadnout, kdy by zásah mohl skončit. Doufejme, že je to otázka nejbližších hodin," řekl ČTK bzenecký starosta Pavel Čejka (KDU-ČSL), který v pátek ráno vyrazil za hasiči do terénu.

Celou oblast však jinak policie uzavřela. Na místo povolala speciální pořádkovou jednotku z Brna, aby pohlídala všechny příjezdové cesty a zkoordinovala dopravu. "Na některých místech jsou problémy se zvědavci. Důrazně je proto žádáme, aby hasičům neztěžovali práci," vyzval mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

dobrotka ( 25. května 2012 18:28 )

Meli by tem hasicum poslat Rathovu krabici od vina

mstudenka ( 25. května 2012 15:51 )

Ve všem souhlasím jenom z těma platama nemůže.Je tam 80% dobrovolných hasičů a ti to dělají zadarmo.Mají jen nárok na paragraf od zaměstnavatele.

janamala ( 25. května 2012 14:53 )

vlaku ( 25. května 2012 14:46 )

Tito chlapi odedřou snad vše. Autonehody, zimní kalamity, kácení spadaných stromů, záplavy, požáry, vyprošťování lidí a zvířat a spoustu dalšího. Těmto lidem patří jedny z nejvyšších platů. Tito lidé zachraňují lidské životy, životy zvířat, zvěře a materiální hodnoty. Naši poslanci, kteří berou měsíčně několikanásobně větší plat, tak akorát toto všechno ničí. Ničí svými deb.ilními zákony. Přál bych některému aby potřeboval pomoc hasičů. Možná, že by to těm darmožroutům došlo, že netřeba snižovat platy a jejich početné stavy.

vlaku ( 25. května 2012 14:38 )

Ale tak ho(v)no, to jsou unaveni s hasičského bálu, z ve vedlejší vesnice. Ještě kilák přes les a jsou doma.

Zobrazit celou diskusi