Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Nová éra letů do vesmíru: První soukromá loď zamířila k ISS

Autor: Veronika Kynclová, ČTK, zunk - 
23. května 2012
06:39

První soukromá vesmírná loď včera úspěšně odstartovala z mysu Canaveral na Floridě a zahájila tak novou éru vesmírných letů. Raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu kolem Země modul Dragon, který míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Deset minut po startu se Dragon podle plánu oddělil na oběžné dráze od druhého stupně rakety a rozevřel dva sluneční panely. Nyní se šestitunový modul, široký 3,6 metru a dlouhý 5,9 metru, vydá k ISS, ke které by se měl přiblížit zítra.

Pokud proběhnou úspěšně testy manévrů na oběžné dráze, měl by se připojit k ISS v pátek. „Všechno vypadá opravdu dobře. Dnešek je úspěchem, ať se během zbytku mise stane cokoli,“ řekl pyšně novinářům internetový podnikatel Elon Musk. A s gratulací přispěchal i Bílý dům. „Každý start je úžasnou událostí, ale tento byl mimořádně vzrušující,“ uvedl John Holdren, hlavní vědecký poradce prezidenta Baracka Obamy.

Původně měl Dragon k ISS zamířit už v sobotu, ale start zastavila v poslední vteřině technická závada. Bezpilotní modul Dragon a 54 metrů vysokou raketu Falcon 9 vlastní soukromá společnost Space Exploration Technologies (SpaceX).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi