Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Třicítka Romů zaútočila v Jihlavě na dva policisty

Autor: Jiří Čada - 
21. května 2012
15:38

Férovka po cikánsku – nikdo z jihlavských policistů nyní neřekne jinak incidentupolicejní hlídky s třicítkou Romů v centru Jihlavy. Město podobnou bitku, při které by taková přesila zaútočila na dva policisty, nepamatuje. Muži zákona skončili v nemocnici.

V sobotu nad ránem projížděla policejní hlídka okolo jihlavské restaurace Krystal. „Policisté viděli, že před restaurací se pere čtveřice mladíků,“ informovala Blesk mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová. Policisté se rváčepokusili od sebe roztrhnout.

„Já vyběhl ven, až když jeden z těch mladejch doběhl do hospody, že prý je tam dole řežou policajti,“ řekl k incidentu jeden z později obviněných Romů Marek B. (31). V restauraci slavilo v tu dobu narozeniny jednoho z příbuzných několik desítek Romů.

„Kluci si šli ven zakouřit a napadli je tam skini. Do toho se pak vložili policisti,“ líčil situaci Marek B. „Já dostal několik ran teleskopickým obuškem. Přitom jsem se vůbec nepral, chtěl jsem tu situaci naopak zklidnit,“ stěžoval si Marek B.

Video V Jihlavě prý napadli Romové policisty - Jiří Čada
Video se připravuje ...

To už se na pomoc romským mladíkům vyhrnulo ven několik desítek různě opilých mužů.

Dva z útočníků mě drželi za ruce a třetí mně pěstmi sázel rány do obličeje,“ popsal později jeden ze zasahujících policistů. Tomu Romové vykloubili spodní čelist. Jeho kolega vyvázl jen s množstvím pohmožděnin.

Policisté ještě do příjezdu posil situaci nakonec zvládli. Dokonce jednoho z útočníků na místě zadrželi a stačili ho naložit do služebního auta. Marka B. s dalším Romem policisté obvinili z útoku na veřejného činitele a oběma hrozí až šest let vězení.