Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nebezpečí na silnicích: Polovina cyklistů si při vyjíždce neodpustí skleničku alkoholu!

Více jak polovina cyklistů si při vyjíždce neodpustí skleničku alkoholu.
Více jak polovina cyklistů si při vyjíždce neodpustí skleničku alkoholu.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
19. května 2012
11:11

Více bež polovina cyklistů pije při vyjíždce na kole alkohol. Skleničku si podle ankety fóra Pijte s rozumem dá na 53 procent mužů a 28 procent žen. Cyklisté alkohol za řídítky nepovažují za nebezpečnou situaci, přitom každý druhý přiznal, že on nebo jeho známý má za sebou nehodu na kole pod vlivem alkoholu

"Ženy jsou v pití alkoholu na kole zodpovědnější, 70 procent uvedlo, že považuje alkohol za řídítky za riziko. S nehodou pod vlivem alkoholu se setkala pouze každá pátá žena," uvedl k výsledkům výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner.

Podle zákona hrozí cyklistům stejné pokuty jako podnapilým řidičům aut. Jízdou v podnapilosti se mohou dopustit trestného činu a zaplatit až 50.000 korun. Pokuty přitom začínají už od nízkého promile alkoholu v krvi. Třeba hodnota 0,35 promile, které dospělý člověk dosáhne po dvou velkých pivech, může cyklistu vyjít až na 20.000 korun.

Většina dotázaných se hájí, že při jízdě na kole si dají nanejvýš jeden alkoholický nápoj. Problém ale je, že už od 0,3 promile alkoholu v krvi se zhoršuje schopnost rozeznat pohybující se světla a zhoršuje se odhad vzdálenosti a schopnost zodpovědně řídit.

Z dotázaných si 83 procent myslí, že policisté nedostatečně kontrolují alkohol u cyklistů. Policisté se zaměřují více na kontroly řidičů motorových vozidel. Opilí cyklisté ohrožují bezpečnost na silnicích, zranění ale častěji způsobí sobě než ostatním.

Pokud se střetnou s ostatními účastníky silničního provozu, padá ve většině případů vina na ně. Dopravní nehody s účastí cyklistů loni podle statistik v téměř 60 procentech případů zavinili cyklisté.

vonamula ( 19. května 2012 13:32 )

To je recht. z hospody by se mělo jezdit autem. Na kole je to tůze nebezpečný.

Lucio1 ( 19. května 2012 13:19 )

Jsou to takové jezdící sudy od hospody k hospodě.,sport jak blázen..

Zobrazit celou diskusi