Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po bandáži žaludku zhubla 44 kg!

Autor: Iva Dvořáková - 
19. května 2012
07:04

 S těžkou obezitou bojovala Dita Sedláčková (37) z Poděbrad. Tváře jako sysel, dvě brady a pneumatika. A hlavně velké ohrožení zdravotními komplikacemi. Lékaři jí doporučili bandáž žaludku. Po ní zhubla 44 kilogramů za dva roky!

 Dita Sedláčková nosila beztvaré haleny XXL a o módních hadřících si mohla nechat zdát. Ale pak přišel osudový okamžik. Setkala se s kamarádkou, která také bývala hodně silná. Když ji Dita uviděla, byl to pro ni šok. Stará známá byla jako proutek. Prodělala bandáž žaludku. „Okamžitě jsem se pro to rozhodla, rodina mě podporovala,“ vypráví Dita. Jen její přítel o tom nechtěl slyšet. „Jemu nevadilo, že jsem tlustá. Měl mě jistou,“ svěřuje se dnes drobná Dita.

Proto vyhledala odborníky v nemocnici v Kolíně a brzy se chystala na operaci, kterou podstoupila v květnu 2009. Po zákroku jedla často, ale malé porce na malém talířku. „Dnes si dám k obědu jeden knedlík s trochou omáčky a mám dost,“ říká Dita.

Její radostí je chodit si kupovat hezké oblečení velikosti 36. „Předtím nosila 56,“ prozradila na Ditu její sestra Gábina. Známí, kteří ji dlouho neviděli, ji nepoznávají. A ti, co ji znají, tvrdí, že omládla. A co její partner? „No, trochu žárlí,“ přiznává Dita.

„Každé extrémně obézní ženě bych zákrok doporučila, ale začátky nejsou úplně jednoduché. Ne kaž dý to zvládá. Ta moje kamarádka, kvůli které jsem se k zákroku rozhodla, už bandáž přejedla a je zase silná. To mi nehrozí,“ tvrdí o sobě Dita, která se cítí velice dobře.

Slovo odborníka: Tato metoda není vhodná pro každého

Podle Ladislava Svobody, primáře z Iscare - Centra  pro léčbu obezity je bandáž je vhodná u těch, kterým hrozí nebo už mají kvůli obezitě vážné zdravotní problémy. „Zákrok se provádí v celkové anestezii a pacient může jít po dvou dnech domů. Pak musí dodržovat určitá dietní omezení,“ vysvětluje Svoboda. Pokud se člověk stále přejídá, bandáž nefunguje. „Pacienti po operaci v průměru hubnou asi 2 kg za měsíc a za dva roky shodí asi 40 kg,“ dodává primář.

 

simeonsimeonovic ( 19. května 2012 21:24 )

Je to hrůza, že nedokázala zhubnout sama svojí vůlí a v takovym věku. Vyžrat se dokázala a potom bojobat sama se sebou už ne, na to vůli nenašla. To jsou slaboši a obdivovat někoho, že zhubnul 44kg po bandáži žaludku? To se vám zdá jako obdivuhodný? Mě teda ne. Co od takovýho člověka v životě očekávat, od člověka, co nemá vůli a ničí svoje vlastní tělo?

jiznicechy ( 19. května 2012 19:52 )

To víte, je to jako s každou jinou závislostí. Pro lidi, závislé na jídle, je to vlastně ještě složitější než třeba pro alkoholiky - ten ví, že už nesmí pít. Ale jist musíte. Pro ně je to vlastně doživotní boj. 180 kg je určitě velká váha, i kdyby byla hodně vysoká. I kdyby se člověk vykašlal na vzhled, tak tam jsou jistě velké zdravotní potíže a rizika. Měla by se snažit s tím něco dělat.

honza1965 ( 19. května 2012 19:31 )

Jo, v ksichtě teď vypadá jak ta anorektička Brodská Taky sem dali dost nekvalitní fotku, aby nebylo tak vidět, jak jí vyretušovali ty brázdy, ci jí museli na tak scvrklim ksichtě zákonitě vzniknout. Ženský s plnějším obličejem vždycky vypadaj líp a mladší.

blooroses ( 19. května 2012 19:25 )

Ale byli. I v koncentrácích byli někteří tlustí, když je tam zavřeli. A ani tam zhubnout nedokázali, než umřeli na podvýživu zdánlivě při plné síle. Se špatnou funkcí štítné žlázy se prostě zhubnout nedá. Měla by sis o štítné žláze něco nastudovat. Ta se neoperuje. Jedinou vyjímkou je rakovina štítné žlázy, kdy je štítná žláza operačně odstraněna a člověk pak musí doživotně užívat "koktejl" všech hormonů, které zdravá štítná žláza produkuje a které je v současnosti možné "uměle" vyrobit. Bohužel současná věda ještě nedokáže vyrobit všechny. Proto ani léčba špatně fungující štítné žlázy neni ve všech případech možná. Proto někteří se špatnou funkcí tohoto orgánu, když chtějí zhubnout, tak to mají marné. Často hlady až kolabují, ale nezhubnou ani kilo.

Lucio1 ( 19. května 2012 19:08 )

Takže pokud je půlka národa tlustá, tak mají všichni špatnou štítnou žlázu? Tak to by chtělo spíš operovat jí než žaludek.Rád bych viděl jídelníček těch "chudáků" co nemůžou zhubnout..Ale v koncentrácích žádní tlustí nebyli.

Zobrazit celou diskusi