Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívku (15) nutili k prostituci: Vytrhali jí nehty a vlasy

Patnáctiletá Sahar si prožila peklo. Její nová rodina jí vyškubala vlasy a nehty na rukou, aby ji donutila k prostituci
Patnáctiletá Sahar si prožila peklo. Její nová rodina jí vyškubala vlasy a nehty na rukou, aby ji donutila k prostituci  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
11. května 2012
12:47

Obrovská muka musela prožít patnáctiletá Sahar, kterou její rodiče v jejích čtrnáctiletech provdali do rodiny kuplířů. Ti se ji snažili donutit k prostituci, a když to dívka odmítla krutě ji týrali.

K deseti letům vězení odsoudil soud v Afghánistánu příbuzné patnáctileté nevěsty, kterou rodina jejího manžela půl roku držela ve sklepě, brutálně mučila a týrala hladem ve snaze přimět ji k prostituci. Dívka se proti rozsudku odvolala, protože pro příbuzné žádá vyšší trest.

Sahar Gul byla loni provdána za třicetiletého muže. Nevěstě tehdy bylo pouhých 14 let. Rodiče o provdané dceři několik měsíců po svatbě neslyšeli a obrátili se na policii. Ta ji našla v kritickém stavu v domě v severozápadní provincii Baghlán. Příbuzné jejího manžela jí údajně strhaly nehty a vytrhaly vlasy a věznily ji na toaletě s jídlem a vodou postačujícím sotva na přežití.

Sahar byla převezena do nemocnice a už se cítí lépe Sahar byla převezena do nemocnice a už se cítí lépe | ČTK

Soud uznal dívčina tchána, tchyni a švagrovou vinnými z mučení, zneužívání a porušování základních lidských práv a každému v úterý vyměřil trest deseti let vězení. Vinnými shledal i dívčina manžela a švagra. Ti jsou od zveřejnění případu loni v prosinci na útěku a údajně budou odsouzeni až po dopadení.

O dospívající dívku se nyní stará organizace hájící práva žen v Afghánistánu. Sahar se stále léčí s potížemi na rukou a prstech, jinak se jí ale prý celkově daří lépe.

Oficiální hranice pro vstup do manželství je pro afgánské dívky 16 let, OSN ale odhaduje, že polovina všech dívek je donucena ke svatbě ještě před 15. narozeninami. V zemi navzdory pokroku v dodržování práv žen od pádu režimu hnutí Taliban před deseti lety Afghánkám nadále hrozí únosy, znásilnění, i to, že s nimi bude zacházeno jako s "věcí", s níž je možné obchodovat.

moncicacka ( 11. května 2012 17:52 )

Názory uživatele lipno nechápe asi nikdo, možná kromě jeho bolševických soudruhů.

analfabet ( 11. května 2012 17:51 )

lipno je blbej jak pučtok, to dávno víme

dissent ( 11. května 2012 16:22 )

Táhni do hajzlu ty votravnej debile,ty musíš bejt hodně velkej blb,když neumíš nic jinýho než votravovat na všech diskusích těma kecama, který stejně nikdo nečte hňupe

odetka.odetka ( 11. května 2012 15:05 )

Tahle mela stesti, ale co ty ostatni? Je to narod magoru

sova13 ( 11. května 2012 14:16 )

Nějak tvojí poznámku nechápu. Před pádem Talibanu se tam taková a ještě horší zvěrstva páchala na ženách úplně běžně a beztrestně. Teď je možné za to ty zrůdy potrestat a ženy mají konečně možnost dovolat se práva. Díky tomu takových zrůdností dost ubylo a věřím že i dál ubývat bude.

Zobrazit celou diskusi