Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Bahrajnu to vře: Závody formule F1 ohrožují protesty, v ulicích vzplály ohně

Autor: INT, lm - 
22. dubna 2012
12:30

Masové protivládní demonstrace v Bahrajnu komplikují blížící se závody formulí F1, které se pojedou v neděli odpoledne. Rozvášněné davy však nežene vpřed jen nespokojenost s politickou situací v zemi, vztek si vybíjejí i na pořadatelích "západního" cirkusu v podobě nablýskaných závodů v zemi, která prý trpí. V okolí závodního okruhu tak v noci na dnešek vzplály ohně, situaci marně uklidňuje i bahrajnský král.

V noci na dnešek se král pokusil opozici uklidnit prohlášením, že se osobně vloží do "reformy a smíření" v Bahrajnu. "Dveře pro dialog všech našich občanů jsou vždy otevřené," stojí v jeho prohlášení.

Bahrajnci se jako jediní z obyvatel zemí Perského zálivu připojili k loňským nepokojům, které zachvátily hlavně severní Afriku. "Původně jsme požadovali zvolení nové vlády, ale jednali s námi nechutně, takže teď lidé chtějí, aby režim odstoupil," řekl účastník sobotního protestního pochodu Ahmad Madaní.

V noci na dnešek se demonstranti střetli s policisty v několika šíitských vesnicích ležících v blízkosti závodního okruhu F1. Mnoho lidí přišlo v kuklách, vesnice střeží silné policejní oddíly. Na některých místech se demonstrujícím podařilo zapálenými odpady a pneumatikami nakrátko zablokovat silniční tahy vedoucí k závodišti. Házeli na policisty kamení a rozháněni byli slzným plynem. Heslem obnovených protestů je "Ne krvavé formuli".

Kromě zasažení jednoho z týmů zápalnou lahví se nepokoje uzavřeného prostředí závodníků nijak nedotkly. Závody se pojedou, šéf Mezinárodní automobilové federace Jean Todt o tom nepochybuje.

francjosef ( 22. dubna 2012 15:04 )

Takhle se to má dělat,když stávka tak se vším všudy a provaz sebou mít.

komodor ( 22. dubna 2012 14:18 )

Ale prd ohrozujou uz se jede a ten sejk rikal ze tam jen par pitomcu dela bordel a ze se mate kouknout vedle do Syrie jak vypadaji protesty.

Zobrazit celou diskusi