Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Břeclav na nohou: Extremisté na pochodu za zbitého Petra (15)

Autor: Jaroslav Šimáček, Gabriela Peringerová - 
22. dubna 2012
13:03

V Břeclavi se dnes konal pochod za zbitého Petra (15), kterého napadla trojice Romů a zmlátila tak, že skončil v nemocnici a přišel o ledvinu. Účastnilo se jej kolem dvou tisíc lidí - místních, ale i stoupenců radikálů. Obavy z toho, že by mohlo dojít ke střetům s Romy, se však nenaplnily.

 

Nedělní odpoledne připomínalo v Břeclavi policejní manévry. V ulicích stovky mužů v uniformách, nad nimi vše monitoroval policejní vrtulník. To vše kvůli pochodu za zbitého Petra (15). Toho před týdnem brutálně napadla trojice Romů. Provinil se pouze tím, že jim nedal cigaretu, kterou však ani neměl... Ve dvoutisícovém průvodu na jeho podporu dnes byla i Petrova matka Oksana.

Pochod za zbitého chlapce: Policisté legitimovali muže s obuškem, vyvolali tím bouři

Největší obavy panovaly ze střetů extremistů a Romů. Průvod se dal do pohybu v neděli krátce před jednou hodinou odpolední. Účastnili se jej nejen místní, ale i radikálové z řad Dělnické strany Tomáše Vandase a Dělnické mládeže, která akci zastřešila po organizační stránce.

Již během dopoledne přijeli do Břeclavi vlakem první účastníci z řad radikálů - zhruba 45 mladých lidí v kapucích. Útokem však vzali pouze nádražní restauraci, kam vyrazili na pivo. Ultra radikálů mělo do Břeclavi dle policie dorazit kolem 150-200.

Kromě téhle akce se však nedaleko konal i protest proti pochodu radikálů - Břeclavští Romové totiž zdůrazňují, že pachatelé brutálního útoku byli jen tři a nemůže za něj celá komunita.

Za prvním incidentem stáli však strážci zákona. Když se pokusili legitimovat jednoho z účastníků dnešní protestní akce, který u sebe měl obušek, a v momentu odporu se ho pokusili naložit do policejního antonu, dočkali se vlny nevole z řad účastníků pochodu. Jinak však samotný pochod proběhl bez větších problémů. Možná i proto, že se včera v Břeclavi odehrál generální úklid, který z trasy pochodu odstranil poschovávané dlažební kostky.

Vandas nazval starostu strašpytlem

Z Olomouce dorazil na břeclavské protesty i Tomáš Vandas, šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti, a ihned od příjezdu o sobě nechal pořádně slyšet. Starostu Břeclavi Oldřicha Ryšavého (ČSSD), který původně chtěl pochod kvůli účasti radikálů zatrhnout, označil za strašpytle a vyzýval k jeho svržení z úřadu.

Poté, co průvod dorazil na prostranství před místní kostel, se dav rozdělil na dvě části - jedna poslouchala společně s přítomným hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) starostu Ryšavého, druhá "dělníka" Vandase, který si z akce udělal vlastní mítink. extremisté dokonce sbírali podpisy pro kandidaturu Vandase na prezidenta!  

"Je potřeba ukázat, že nepřizpůsobiví gauneři nemohou dělat, co chtějí pod ochranou mocných. Proto jsme tady. Je potřeba vrátit lidem pocit bezpečí, a to i za pomoci armády," hulákal Vandas na dav svých stoupenců, kteří na něj mávali transparenty jako "Zastavme cikánský teror" nebo "Cikáni, to jste po..." Radikálové se však podpory od místních nedočkali. A nedostali se ani do oblasti, kterou obývají Romové. V tom jim totiž včas zabránili těžkooděnci.

Policisté mezitím dál pátrají po pachatelích činu, který vzbudil protiromské vášně.