Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Břeclav na nohou, chystá se pochod: Zmlácený Petr (15) ale nechce další násilí

Autor: Gabriela Peringerová - 
21. dubna 2012
06:01

Petr (15) stále leží na jednotce intenzivní péče za zdmi břeclavské nemocnice. Ze všeho nejvíc si ale přeje, aby se nedělní pochod pořádaný na jeho podporu, uskutečnil v klidu. „Nechci násilí, nechci aby se něco stalo. Je to jen pochod. Je kvůli mně a ne kvůli tomu, aby se další lidé zmlátili,“ apeluje na pořadatele Petr. „Pochod za Peťu a naši bezpečnost“ se může změnit v protiromský protest. Organizace se totiž chopila Dělnická mládež.

Chlapce před týdnem v centru města brutálně napadli tři muži a přišel o ledvinu. U jeho lůžka se kromě matky střídají i kriminalisté. Pro třech mužích, z nichž alespoň jeden byl Rom, stále pátrají.

„Až je chytí, podívám se, kdo mi to udělal. Nechci se ale mstít, všichni Romové nejsou špatní,“ řekl Blesku Petr. Pět dní po operaci se včera poprvé postavil a prošel po nemocničním pokoji.

Video Petr si přeje, aby nedělní pochod proběhl v klidu a bez násilí. - Gabriela Peringerová
Video se připravuje ...

To, že nedělní pochod proběhne v klidu slibují Petrovi jeho kamarádi, kteří akci svolali. „Dohodli jsme se se zástupci Dělnické mládeže, že vše zůstane v naší režii. Oni zajistí technické zabezpečení pochodu, zbytek, včetně moderování akce zajistíme my. Budeme slušní,“ přislíbil za Břeclavany Radomír Hrabovský.

Do Břeclavi by mělo v neděli dorazit až dva tisíce lidí, dohlížet na ně budou stovky policistů. Pochod začne ve 12.30 hodin u vlakového nádraží a dojde na náměstí před radnici. Tam dostane slovo matka Petra a další řečníci. Chystá se i sbírka, na náměstí budou moci lidé přispět do pokladničky.

Finanční pomoc přitom přislíbil i zpěvák Michal David, který rodině Petra věnuje celý výtěžek z květnového koncertu v Břeclavi. „Pan David mi sám volal. Moc mu za toto gesto děkuji. Děkuji všem, přestože ještě nemám představu, jak se kvůli zranění změní život naší rodiny,“ řekla Blesku matka Oksana Zhyvachivska. Nedělního pochodu se zúčastní i se svým druhým synem Vladimírem (20).

Trasa pochodu Dělnické mládeže a Břeclavanů: nádraží – sady 28. října – J. Palacha – 17. listopadu – nám. TGM a zpět.

Časový harmonogram: 12.30 předpokládaný začátek, 13.15 – 14.00 shromáždění před radnicí, prostor na proslovy, 14.00 – 15.00 návrat k nádraží, 15.00 ukončení pochodu.