Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bojoval jsem po boku Breivika, byl nejlepší, říká fanda World of Warcraft

Autor: ČTK, Kjos - 
20. dubna 2012
16:46

Třiatřicetiletý Nor s křestním jménem Rune byl v šoku, když zjistil, že skoro dva roky hrál denně počítačovou hru World of Warcraft (WoW) s atentátníkem Andersem Behringem Breivikem.

Teprve ve čtvrtek se dozvěděl, že pod fiktivním jménem Andersnordic se skrýval pravicový extremista, který nyní stojí před soudem za vraždu 77 lidí. Píše o tom deník Dagbladet.

Breivik ve čtvrtek u soudu řekl, že se hraním počítačových her připravoval na útoky, což obnovilo vášnivou diskusi o tom, zda násilné hry mohou vést ke skutečným násilným činům. Přestože Rune z reakcí v průběhu hry poznal, že jeho spoluhráč je trochu zvláštní člověk, nikdy by ho prý nenapadlo, že plánuje teroristický útok. "Breivik byl velmi rozhodný a elitářský. Vše muselo být po jeho, o tom nebylo sporu. Byl přesvědčen, že je lepší než ostatní," prohlásil Rune, který žije ve třetím největším norském městě Trondheimu.

Ve hře WoW vytvářejí hráči skupiny, kterým se v angličtině říká guild (v české verzi guilda), a bojují proti různým nestvůrám nebo proti jiným skupinám na stejném serveru. Server, kde byl zaregistrován Breivik, se jmenuje Nordrassil a má asi 15.000-20.000 hráčů. "Naše guilda byla na Nordrassilu nejlepší. Vyhráli jsme většinu bitev a byli jsme elitní tým," vzpomíná Rune na roky 2006 a 2007.

"Pokud člověk hraje na tak vysoké úrovni, musí být hře naprosto oddán. Většina členů naší guildy hrála kolem deseti hodin denně, někdy i víc. Stejně tomu bylo i u Breivika. Měl jsem dojem, že hraje neustále," dodává Rune. Spolek měl podle Runeho 60-70 hráčů, z nichž tři byli Norové. Kromě něho a Breivika tam byl i další člověk z oblasti metropole Osla. "My tři Norové jsme byli velmi často v kontaktu. Mluvil jsem několik hodin denně s Breivikem prostřednictvím programu podobného Skypu," uvedl dále Rune.

Rune byl vedoucím skupiny a Breivik se postupně vypracoval na nižšího velitele. "Breivik se zabýval taktikou války, v tom byl velmi dobrý. Kontakt s ostatními hráči měli na starosti jiní, protože Breivik to s lidmi moc neuměl," konstatoval 33letý Nor. Rune přiznal, že jeho hraní WoW mělo dopady na jeho rodinu a přátele. "Samozřejmě je nemožné udržovat reálné společenské vztahy, když člověk tolik hraje. Nevídal jsem se tehdy s žádnými kamarády," prohlásil Rune, který s hraním WoW přestal před pěti lety.

stststopvladede ( 20. dubna 2012 17:06 )

Podporte prosim iniciativu "Stop Vlade" na www.stopvlade.unas.cz Projevte zajem zmenit pomery v NASI zemi! Venujte 1 minutu nasi prezentci a podporte nas! Dekujeme a omlouvame se za irelevantni prispevek. Za dva dny vse vypukne!

Zobrazit celou diskusi