Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Breivik podle lékařů není šílenec: Půjde do vězení?

Vrahovi 77 lidí u soudu z očí zářilo štěstí.
Vrahovi 77 lidí u soudu z očí zářilo štěstí.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ljšk - 
10. dubna 2012
12:34

Na svědomí má životy 77 převážně mladých lidí. Zatímco ještě na podzim označovali znalci z oblasti psychiatrie Anderse Breivika za nepříčetného a hrozilo tak, že vězení unikne, nová lékařská zpráva mluví jinak.

Nová lékařská zpráva, kterou zveřejnil norský list Verdens Gang, považuje norského atentátníka Anderse Behringa Breivika, který loni v létě v Oslu a na nedalekém ostrově Utöya zabil 77 lidí, za trestně odpovědného.

Novou zprávu o psychickém stavu atentátníka si soud vyžádal poté, co první posudek vyvolal širokou kritiku veřejnosti. Mnoho lidí je totiž přesvědčeno o tom, že by Breivik měl být souzen.

Dnes zveřejněná zpráva psychiatrů Terje Törrisena a Agnar Aspaase nepovažuje Breivika za mentálně vyšinutého a nepříčetného a tvrdí, že je za své řádění plně odpovědný. Sám Breivik opakovaně trval na tom, že je duševně v pořádku. Podle obhájců se totiž obává toho, aby byl brán vážně jeho ideologický manifest, který rozšířil v den útoků po internetu.

Breivik se k bombovému a střeleckém útoku přiznal, odmítl ale jakoukoli trestní odpovědnost. Své činy považuje za nutné pro záchranu Norska a celé Evropy před "hrozbou" muslimů a multikulturalismu.

Soud s Breivikem má začít 16. dubna a bude trvat deset týdnů. Hrozí mu 21 let vězení, případně doživotní internace na psychiatrii. Nový psychiatrický posudek podle norského tisku poskytne soudu větší prostor při posuzování této kauzy.

Breivik loni 22. července nejdřív spáchal pumový atentát v centru norské metropole Osla, který připravil o život osm lidí, a poté na ostrově Utöya postřílel 69 osob, převážně účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů.

Zobrazit celou diskusi