Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petra (15) zmlátili Romové: Pomůže i Michal David, surovci utekli na Slovensko?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. dubna 2012
18:31

Finanční podporu mladému Petrovi (15), kterého v neděli surově zmlátila trojice Romů, nabídl i hudebník Michal David. Policie po pachatelích stále pátrá - je však možné, že utekli mimo ČR. Za Petra a bezpečnost se mezitím v Břeclavi chystá demonstrace, radnice však zvažovala, že ji zatrhne - obává se totiž řádění radikálů a rozdmýchání protiromských nálad.

Břeclavský starosta Oldřich Ryšavý nejprve vyzval obyvatele města, aby se nepřipojovali k chystanému víkendovému průvodu za napadeného Petra, který po brutálním romském útoku skončil v nemocnici a přišel o ledvinu. Hlava města to zdůvodnila slovy: "Chceme si udělat v Břeclavi pořádek sami, nechceme, aby nám jej tady dělali extremisté."

Nakonec však padlo rozhodnutí protestům nebránit. Břeclav alespoň posílila policejní sbor, další jednotky budou stažené z okolních měst v neděli, kdy se má demonstrace uskutečnit.

"Mám plnou důvěru v Policii ČR. Věřím, že pracuje stoprocentně na odhalení a dopadení pachatele, ale také že je připravena chránit zdraví a životy občanů, soukromý a veřejný majetek či veřejný pořádek," prozradil pro Novinky.cz hejtman Michal Hašek.

Pochod za Petra uspořádá Dělnická mládež

Uspořádání průvodu za Petra, kterého zmlátili Romové, protože jim nedal cigaretu, měli nejprve uspořádat Petrovi známí. Chyběli jim však k tomu oficiální náležitosti. Iniciativy se proto chopilo hnutí Dělnická mládež, spřízněné s nechvalně známou Vandasovou Dělnickou stranou.

"Vím, že jsou to extremisté a nesdílím jejich názory. Zatím mi ale neublížili a beru je jako čistý list papíru. Mají u mě šanci a je pouze na nich, jak situaci uchopí a zda pochod povedou důstojně, nebo se to zvrtne," uvedla pro agenturu Mediafax Petrova matka, která svého zbitého syna dopravila v neděli do nemocnice. Jenže právě sjezdu extremistů se chtěla břeclavská radnice vyhnout. Nakonec však starosta ustoupil.

Podporu vyjádřil i muzikant Michal David

"Doufám, že nebude nepořádek a žádné rvačky," vzkazuje z nemocničního lůžka Petro (15), jehož stav je již naštěstí stabilizovaný. A zároveň dodává: "Jsem rád, že za mě lidé pochod naplánovali."

Podporu pacientovi mezitím vyjadřují i známé osobnosti. Třeba zpěvák Michal David. "Pan David mi ve středu volal. Řekl, že chce synovi věnovat peníze z výtěžku koncertu, který se uskuteční v Břeclavi. Moc mu děkujeme. Cítím podporu nejen svých blízkých, ale mnoha dalších lidí," prozradila Petrova matka Oksana, jejíž ukrajinská rodina žije v Čechách již 12 let.

Sbírku na zraněného Petra však chystají i Romové, kteří napadení označili za činy několika jednotlivců a distancovali se od něj. Chystají i sbírku, určenou pro chlapce. "Ne každý Rom je špatný,” dodává smířlivě zbitý Petro, který nechce podněcovat další nepokoje ve městě.

Policie stále pátrá: Uprchli surovci na Slovensko?

Po trojici pachatelů policisté stále pátrají, podrobnosti však k vyšetřování nesdělují. Podle neoficiálních zdrojů serveru Novinky však nejspíš budou pachatelé již mimo území republiky. Část břeclavských Romů má údajně své kořeny na východním Slovensku (v okolí Spišské Nové Vsi). A právě tam by mohli mít surovci namířeno.