Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obří výletní loď míří z Lince na Lipno

To je ona. Tato loď bude brázdit vody Lipna. Dříve Marksburg, zítra Adalbert Stifter. Tento nadměrný náklad mohou dnes potkat řidiči v okolí Lipna
To je ona. Tato loď bude brázdit vody Lipna. Dříve Marksburg, zítra Adalbert Stifter. Tento nadměrný náklad mohou dnes potkat řidiči v okolí Lipna  (Autor: Foto – Jan Sommer)
Autor: Vlaďka Hradská - 
19. dubna 2012
08:19

Z rakouského Lince se na návěsu převáží velká výletní loď, kterou plavební společnost přepravuje na lipenskou přehradu. Náklad je dlouhý 48 metrů, sedm metrů vysoký a šest široký a dnes překročí rakousko – české hranice.

Přesun lodi připravovali pracovníci plavební společnosti tři čtvrti roku. Nejvhodnější cestu přes Studánky a Vyšší Brod museli zrušit, protože mosty by v těch místech tak těžký náklad neudržely.

„Ve čtvrtek kolem 14. hodiny překročí nadměrný náklad hranici do Česka u Guglwaldu,“ uvedl Jan Zdeněk ze společnosti Production 1, která se na akci podílí.

Řidiči musejí počítat s problémy v dopravě mezi Přední Výtoní a Frýdavou. „Lidé tam nebudou moci v tento den zaparkovat. Silnice bude zcela uzavřena,“ dodal Jan Zdeněk.

Loď bude na vodu spuštěna dvacetitunovým jeřábem zítra. Jejím domovským přístavem bude Lipno nad Vltavou. Bude zajišťovat pravidelnou linku do Horní Plané.

Loď pojmenují Adalbert Stifter

* plavidlo je 32 metrů dlouhé, 6,6 metru vysoké a 5,85 metru široké
* na loď se vejde 250 pasažérů
* váží kolem 85 tun
* ponese jméno po rakouském spisovateli, který byl známý mimořádným vztahem k Šumavě

Zobrazit celou diskusi