Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující zjištění: Více jak 1000 Britů má stejného otce a ani o tom neví!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, lm - 
21. dubna 2012
10:20

Na tisíc Britů může mít podle nejnovější studie stejného otce a ani o tom nevědí. Stalo se tak během 40. let minulého století, když si doktorka Mary Burton založila kliniku umělého oplodnění, ale kvůli tehdejším názorům nesehnala dost dárců pro uspokojení poptávky. Sperma pro dvě třetiny žen tak daroval její manžel.

Během druhé světové války se doktorka Mary Burton pustila do velmi odvážného projektu. Ve snaze pomoci bezdětným párům, kde byl muž neplodný, založila kliniku umělého oplodnění. Na tu dobu to byl velmi kontroverzní projekt, kterým se zabývalo jen několik institucí ve Velké Británii.

Zatímco ona měla na starosti proces umělého oplodnění, její manžel a také brilantní vědec Bertold Wiesner sháněl dárce, kteří by odpovídali požadavkům. Těmi byly hlavně postavení ve společnosti, inteligence a historie úspěšného početí. Jenže na tu dobu se moc dárců nehlásilo a tak se Wiesner uchýlil k razantnímu řešení. Sperma daroval opakovaně sám.

Mary o tom nejspíš nevěděla. Tehdejší standarty stanovily, že dárcovo sperma mohlo být použito maximálně pro početí sta dětí. Jak jinak si tedy vysvětlit, že doktor Wiesner mohl být podle nejnovějších zjištění otcem až tisíce lidí po celé Velké Británii.

I přes dobročinné záměry, sebou nese jeho rozhodnutí mnohá úskalí. Je totiž pravděpodobné, že se takoví nevlastní sourozenci mohli potkat a nevědomi pravdy i založit rodinu a mít děti. Mnoho z nich o tom, kdo je jejich otcem ani neví. Mary totiž budoucím rodičům doporučovala dětem pravdu o jejich početí neprozrazovat.



e.44 ( 21. dubna 2012 11:39 )

Tenhle "objev", včetně té nejnovější studie, tak to je "novinka" nejmíň 5 let stará

vilaamalka ( 21. dubna 2012 11:29 )

Všichni jsme bratři a sestry.

Zobrazit celou diskusi