Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Potrat se nepovedl: Za narozené dítě zaplatí doktor výživné 25 tisíc měsíčně!

Za zpackaný potrat bude španělský doktor platit, dítě se narodilo i přesto, že jej matka nechtěla. A naštěstí zdravé (ilustrační foto)
Za zpackaný potrat bude španělský doktor platit, dítě se narodilo i přesto, že jej matka nechtěla. A naštěstí zdravé (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
25. května 2012
18:42

Mladá žena vyrazila na potrat, jenže ten se španělskému doktorovi nepovedl. A tak bude muset platit. Do 26 let neplánovaně narozeného dítěte hned necelých tisíc eur (v přepočtu 25 tisíc korun) měsíčně!

Tak tohle je hodně kuriózní situace. Jenže za chyby se platí. Gynekolog ze španělského ostrova Mallorca, kterému se nepovedlo umělé přerušení těhotenství, se však dle rozhodnutí soudu pořádně prohne, když bude posílat matce tučné výživné.

The Telegraph uveřejnil, že by žena měla dostat jednorázové odškodnění ve výši 150 tisíc eur (3,8 milionu korun) a navíc měsíčně výživné 978 euro (24 900 korun) až do dovršení 26 roku jejího syna. Lékař se proti rozsudku zřejmě odvolá.

Nepovedený potrat se odehrál v dubnu 2010. O tom, že se zákrok nepovedl, neměla však nastávající maminka ani tušení. Brzy jí ale připadlo, že je znovu v jiném stavu. A chtěla znovu potrat. Při ultrazvukovém vyšetření se ukázalo, že je v pátém měsíci těhotenství. Umělé přerušení těhotenství španělské zákony přitom povolují jen do 14. týdne. I to je ale ve Španělsku jistý pokrok, do roku 2010 byly oficiální potraty v zemi možné pouze v případě znásilnění nebo ohrožení zdraví těhotné či dítěte.

Identita lékaře i nedobrovolné matky zůstává před médii utajena. Matka se však nechala prostřednictvím svého právního zástupce slyšet, že nyní již rozhodně porodu nelituje. Se vším se prý smířila a navíc může své dítě dobře zabezpečit. Zároveň svůj úmysl podstoupit interrupci obhajuje: "Neměla jsem jinou možnost," tvrdí. A jednou prý svému synovi vysvětlí, co se všechno dělo před jeho příchodem na svět.

londynskypes ( 26. května 2012 13:18 )

londynskypes ( 26. května 2012 13:17 )

 a hlavně ,že chtěla další potrat!!!

querty ( 26. května 2012 13:06 )

Od té paní žádat výživné po doktorovi je sprosté a od soudu neuvěřitelné. Vidím, že existují i horší rozsudky, než které vyrábí naši soudci.

vladimirsmo ( 26. května 2012 00:55 )

Shanite bezpecny privydelek z domova? Viz http://kuc.cz/dv12dv

tyrkys ( 26. května 2012 00:33 )

To bych chtěla vidět, jak to později synovi vysvětluje. Dítě si myslí, že ho rodiče chtěli a milovali a jak se pak má s tím smířit? To je fakt humus.

Zobrazit celou diskusi