Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Zkáza Titaniku: 5 nejznámějších teorií o potopení lodi

Autor: vk, šu, lmk - 
14. dubna 2012
17:09

Důvod potopení Titaniku je zřejmý. Narazil na ledovec a potopil se, jelikož poškození pláště bylo příliš rozsáhlé. Za 100 let se ale objevily desítky teorií o katastrofě. Zde jsou ty nejznámější z nich.

1. Kletba mumie

Za vše prý může egyptská mumie kněžky boha Amona Ra. Její původní majitel se dostal do finančních problémů, a proto ji prodal. Mumie ale každému novému majiteli přinesla smůlu, takže skončila v muzeu. Nakonec ji ale údajně koupil William Thomas Stead, který byl na palubě Titaniku. Mumii ukrýval v autě, jež rovněž převážel do USA. Měl totiž strach, že by mu ji zakázali vzít na palubu. Několika pasažérům prý mumii ukázal den před katastrofou.

2. Pojistný podvod

Jedna z nejkontroverznějších teorií podle spisovatele Robina Gardinera tvrdí, že se Titanic nikdy nepotopil. Jednalo se totiž o záměnu lodí a pojišťovací podvod. Na dno oceánu se potopila starší loď Olympic, která se Titaniku podobala. Olympic měl totiž rok před katastrofou nehodu a nebyl pojištěný. Společnost White Star Line proto nechala plavidlo potopit pod jménem Titanic a pojistku zinkasovala. Gardiner rovněž tvrdil, že Titanic se ještě dalších 25 let plavil po oceánech. Překvapivě pod jménem Olympic…

3. Požár uhlí

V roce 2004 přišel s novou teorií inženýr Robert Essenhigh z Ohio State University. Srážku Titaniku s ledovcem zavinil podle něj požár uhlí, který vznikl v podpalubí. Inženýrům a dělníkům se sice podařilo dát žhavé uhlí do kotlů, ale Titanic kvůli tomu získal vysokou rychlost a kře se už nedokázal vyhnout.

4. Opilý kapitán

O opilém kapitánovi Edwardu J. Smithovi hovoří svědectví Emily Richards, která tragédii přežila. Podle jejích slov kapitán krátce před nehodou popíjel v baru. Emily o opilém kapitánovi psala v dopise, který poslala z paluby lodě Carpathia, jež zachraňovala pasažéry Titaniku: „Kapitán seděl v salonu a pil. Velení odevzdal někomu jinému. Byla to jeho chyba.“

5. Měsíc

Nejnovější a zřejmě i nejpravděpodobnější teorií o potopení Titaniku je, že se loď potopila kvůli Měsíci, který byl příliš blízko Zemi. V roce 1912 byl Měsíc nejblíže k naší planetě za 1400 let, což vyvolalo silný příliv. Následkem něj se pak velké ledové kry dostaly i na místa, kde se jinak nevyskytují. Podle kapitánů lodí, které se vydaly Titaniku pomoci, bylo ker onu osudnou noc tolik, že kvůli nim museli výrazně zpomalit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi