Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Česko vrátilo do Polska dva miliony vajec

Dva miliony vajec putují zpátky do Polska
Dva miliony vajec putují zpátky do Polska  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
11. dubna 2012
22:03

Vajíčkové šílenství pokračuje. Jejich cena v posledních týdnech kvůli distributorům a striktním pravidlům Evropské unie vzlétla až k osmi korunám za kus a vajíčka se tak stala vzácností. Teď jich byly dva miliony vráceny do Polska, nesplňovaly totiž právě evropské normy.

Státní veterinární správa (SVS) za první tři měsíce letošního roku nevpustila na tuzemský trh zhruba tři miliony vajec pocházejících zejména od polských firem. Ty chovají slepice v nepovolených menších klecích. Novinářům to dnes řekl ředitel SVS Milan Malena. Takzvané neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v Evropské unii zakázané od začátku letošního roku.

"Největší část vajec, něco přes dva miliony kusů, pocházela z Polska. Přesto se na 'nesprávném' dovozu do ČR podílely i jiné státy, jako například Maďarsko nebo Španělsko," uvedl Malena. Četnost případů, kdy se firmy snaží do Česka dovézt vejce z nepovolených chovů, se podle Maleny v poslední době výrazně snižuje.

Vejce od začátku letošního roku zdražila i o více než sto procent poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.


Už vás štve neustálé zdražování potravin, utahování opasků a úsporné balíčky? Co se u vás zdražilo nejvíc? Diskutujte a posílejte nám fotografie na tip@blesk.cz


EU nařídila před 13 lety producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro slepice komfortnější klece. Všichni čeští drůbežáři novou technologii používají, ale mnozí jejich kolegové ze zahraničí nikoli. Ministr zemědělství Petr Bendl proto vydal pokyn, aby se vejce z neobohacených klecí na český trh nedostala. Čeští drůbežáři zatím do předepsané výměny klecí investovali zhruba 1,2 miliardy korun.

Inspektoři SVS letos vrátili do zahraničí také 32,5 tuny drůbežího strojně odděleného masa, které pocházelo z Polska, Německa, Belgie a Maďarska. Například drůbeží maso původem z Německa, které zajistili inspektoři na Vysočině, páchlo a vykazovalo

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 12. dubna 2012 13:14 )

tak já jsem se jim na ně vysra,,,, a tu jejich zlodějnu nepotvořila, vejce už jsou zpátky pomalu na původní cenu

jana999 ( 12. dubna 2012 13:12 )

a ty prázdné městečka v USA a lidi žijící v okolních lesích pod stanem, protože neměli na hypotéky a baráky se v této době nedají prodat, to je pokus čí? Že by si čínani zaplatili u amíků zkoušku co vydrží američani?

jana999 ( 12. dubna 2012 13:06 )

mě jen zaráží, jak jde rychle vrátit polákům vejce, kterým nic není, jen proto, že je slepice v malé kleci ale aby okamžitě zakázali dovoz polských potravin, který v sobě můžou mít tu technickou sůl a poláci nechtěj dát informaci, které firmy to jsou, tady bych čekala, okamžitý zákaz a ochranu zdraví spotřebitele, nebo snad slepice je nadlidi?

tomshark ( 12. dubna 2012 10:53 )

Jak se jmenuje tahle sbírka pohádek?

tomshark ( 12. dubna 2012 10:52 )

ty je snadné zpracovat na produkty pro průmysl

Zobrazit celou diskusi