Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obchodník se smrtí, kterého hrál Cage, dostal 25 let

Viktora Buta ztvárnil ve filmu Nicolas Cage
Viktora Buta ztvárnil ve filmu Nicolas Cage  (Autor: ČTK, profimedia.cz)
Autor: ČTK, Kjos - 
6. dubna 2012
07:29

K 25 letům vězení odsoudil newyorský soud ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který byl obviněn z pokusu prodat zbraně teroristické skupině v Kolumbii. Navíc musí zaplatit pokutu 15 milionů dolarů. Jeho příběh ztvárnil Nicolas Cage.

Porota amerického federálního loni v listopadu přijala verzi vyšetřovatelů, že But hodlal prodat zbraně kolumbijské levicové gerile Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) i s vědomím, že tyto zbraně budou použity proti Američanům.   

Za členy FARC se vydávali američtí a thajští agenti, kteří Buta v roce 2008 v Thajsku zatkli. Po vydání do Spojených států v roce 2010 pak byl But obviněn ze spiknutí za účelem zabít občany USA, obchodování se zbraněmi a z poskytování materiální podpory teroristické organizaci.   

But, jenž si vysloužil přezdívku "obchodník se smrtí", všechna obvinění popírá a tvrdí, že zcela legálně provozoval nákladní leteckou dopravu. "Nikdy jsem nechtěl nikoho zabít, nikdy jsem nechtěl prodat zbraně," řekl u soudu před vynesením rozsudku. Krátce poté, co prokurátor začal číst rozsudek, nečekaně vykřikl: "Je to lež! "   

Soudkyně uvedla, že trest 25 let, a nikoli doživotí, jak žádali prokurátoři, je dostačující a vhodný trest, protože není žádný důkaz, že by byl But obviněn z pokusu uškodit Američanům, kdyby ho neoslovili američtí agenti vydávající se za kolumbijské rebely. Není také důkaz, že by se snažil zapojit do teroristické organizace, ale prodával v minulosti zbraně "nejkrutějším režimům světa".   

Butův osud se stal inspirací pro americký film z roku 2005 Obchodník se smrtí, kde dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage.

venxa ( 6. dubna 2012 15:39 )

Vy debilni bolsevici proc nezavrit vase byvale soudruhy co dodavali Semtex teroristum? Uz je na case abyste vychcipali vy rude zrudy!

kamii ( 6. dubna 2012 10:12 )

Film je perfektní....Myslím, že je více gaunerů , kteří by měli sedět jako je Bush, Clinton...pod záminkou ochrany obyvatel a vidinou ropy udělají cokoliv.

cert ( 6. dubna 2012 08:09 )

A kdy půjdou sedět ti ostatní obchodníci se smrtí: Reagan,Bush, Clinton, Bush, Obama...?

frantaklika ( 6. dubna 2012 07:52 )

Film Obchodnik se smrtí fantasticky odkryvá úpadek lidstava a ze kdo ma penize, ten ma zbrane a kdo má zbraně ten má pravdu

Zobrazit celou diskusi