Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

103 hodin Hitlera v Čechách: Co jedl, kde byl, s kým se bavil

Autor: Kateřina Kycltová - 
6. dubna 2012
16:24

Hitler v Čechách – krok po kroku, minuta po minutě. Tak podrobně představuje spisovatel Václav Junek (62) chvíle, které strávil nacistický vůdce na území Československé republiky. Již tuto neděli otiskne Nedělní Blesk první část seriálu z této nové knihy. Čtenář se dostane k unikátním informacím o místech, která Adolf Hitler navštívil, o tom, s kým se setkal, ale také co zde jedl.

První kapitoly knihy Hitler v Čechách se zabývají událostmi, které předcházely tomu, když se Adolf Hitler vydal 3. října 1938 do Československa. Hitler navštívil jako první území tzv. Sudet. „Následující vpravdě historické vteřiny, během nichž se veškeré obecenstvo konečně smí přímo, face to face, kochat velkolepostí Vůdcovy postavy, sošně vztyčené v pogumovaném bojovém plášti, zdravící také je německým pozdravem,“ tak popsal autor knihy okamžik, kdy Hitler překročil hranice ve Vidnavě, a ocitl se tak poprvé v Československu.

Hitler strávil v Čechách celkem 103 hodin, například v Aši, Františkových Lázních, Chebu, Karlových Varech nebo Šluknovsku. Poslední stránky knihy jsou také věnovány Hitlerově návštěvě Prahy, kde jako v jediném z navštívených měst přespal.

Zřejmě nejzajímavější momenty knihy jsou však ty, které popisují Hitlerovy stravovací návyky. „A tak pro Nejvyšší návštěvu připravila obligátní a jinak jistě oblíbené bojové menu: guláš a hovězí polévku… Jenže zapřísáhlý vegetarián Hitler je nucen nasytit se alespoň několika nahonem odněkud sehnanými letními jablky z poslední sklizně,“ popisuje Junek Hitlerovo stolování na poli u Střížkova.

odin641 ( 5. května 2013 21:02 )

Jak to vypadá Adolf je nejslavněší osobnost v historií,není dne aby se o něm nepsalo,Havel je proti němu totální nula

kung-fu-jane ( 10. dubna 2012 18:50 )

pro blooroses: Už jsi skončil? Jestli se zde někdo ukájel, tak jsi to byl ty….No hlavně, že ti to pomohlo a netlačí se ti to na mozek….. (To hlavně patří k tvému výstupu dole)

kung-fu-jane ( 10. dubna 2012 18:47 )

pro vencapernik: Vidíš, pořád jsem si říkala, co mi to tu připomíná. Opravdu mi to připomíná hnojiště. Uvidíme 21.4.- kolik nás přijde na „brigádu“ na Václavák. Vezmeme vidle, košťata a trochu „uklidíme“. …

venxa ( 10. dubna 2012 16:20 )

Kungu-fu-jane absolutne nesouhlasim. Totiz za tech 20 let dalsiho tleskani, mavani praporky a vseobecneho patolizalstvi vyrostla dalsi generace bezpaternich, korupcnich hochstapleru.Ti chytri z nich vam dnes vladnou podle svych zvracenych predstav o demokracii. A ti hloupi nadavaji a vzpominaji na "zlate casy" za komunistu. A zbytek naroda zije v tom hnojnisti.

blooroses ( 10. dubna 2012 01:26 )

Nevím, proč bych měl být slušný na blbou ubohou čůůůzu, co vymetá diskuze a ukájí se napadáním a pruzením diskutujících, ty šílená kňuf-ňuf

Zobrazit celou diskusi