Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pitr je zpět v Česku: Tajní policisté ho přivezli běžnou linkou

Autor: ČTK, simao, oj - 
4. dubna 2012
14:30

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr se vrátil do Čech. Poté, co ho vydala švýcarská policie, ho běžnou linkou dopravili tři čeští tajní policisté. Celou akci však jinak doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Pitr se v zahraničí ukrýval od roku 2007, než byl předloni ve Švýcarsku zadržen. Vrací se dobrovolně a čeká ho obnovení jeho procesu.

"Švýcarsko dnes vydalo Tomáše Pitra do České Republiky. Přiletěl z Curychu do Prahy v doprovodu tří českých policistů," stojí v oficiálním vyjádření švýcarské prokuratury, které zveřejnil mluvčí Franco Galli.

Převoz podnikatele provázela přísná opatření. "Z bezpečnostních důvodů a na žádost švýcarské strany nebudou k realizaci vydání zveřejňovány žádné podrobnosti," uvedl mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Později se však ukázalo, že uprchlý podnikatel se svou eskortou přistál ve vídni, odkud ho autem převezli do vazební věznice v Brně.

Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová pouze naznačila, že Pitr bude převezen do jedné z pražských věznic - na Ruzyni nebo Pankrác.

Skrze svého advokáta Pitr vzkázal: "Můj dnešní návrat do České republiky je výsledkem mého nedávného rozhodnutí." Poukazuje tak na to, že se k návratu do Čech rozhodl dobrovolně.

Pitr stáhl žádost o švýcarský azyl

Pitr byl v roce 2006 odsouzen za daňové úniky z roku 1994, při kterých stát připravil o padesát milionů korun. Do vězení však k pětiletému trestu nenastoupil. Uprchl do zahraničí, kde se ukrýval až do té doby, než ho v předloni zadrželi švýcarští policisté v alpském středisku Svatý Mořic.

Kontroverzní podnikatel pak sice ve Švýcarsku podal žádost o azyl kvůli obavám o svůj život i z podjatosti českých soudů, nakonec se však přece jen rozhodl pro návrat do Čech - především z rodinných důvodů.

Jeho právník Jan Křivánek k tomu poznamenal: "Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávaní jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces."

Pitr má na triku hned dvě velké kauzy

Ve vlasti však má Pitr na krku hned dvě nevyjasněné kauzy. Vedle zmiňovaných daňových úniků jde i o obvinění v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny, za které mu hrozí dalších šest let.

Díky dvěma rozličným kauzám je však jeho případ o to složitější. Alespoň pro českou justici.

cid2000 ( 6. dubna 2012 09:32 )

Je to divadlo pro lidi-ovce od zdejší hospodářsko-politické mafie vládní !!!Pitr neřekne nic zvláštního.Za 2-3 roky bude za dobré chování a pokoru doma v miliardářské haciendě s bazénem.S velkou pravděpodobností se jeho právníci a zdejší politici dohodli co práskne(co může prásknout) a co řekne veřejně u soudu.Bude se to hrát do autu.Nic překvapujícího se konat nebude.Taky si chci jít sednout do VIP báně za 300miliónů zisk.To za 3 roky v práci nedokáži ušetřit z platu.A pak vysmáto do konce života.Bohužel to je jen dopředu připravené divadlo pro lidi.Na zvracení z této právní bezmocnosti,.....vymahatelnost práva v této banánové republice je otřesná a děsivá!!!!

gogo ( 5. dubna 2012 07:00 )

To jsem zvědav, proč se Pitro vrací. V koho je to zájmu ...

komodor ( 5. dubna 2012 07:00 )

Tak tak vsak on se jen tak nevratil zelinar jeden sikovnej.

petr11 ( 5. dubna 2012 01:05 )

...přál bych si také takovou péči, ale to bych asi musel krást!! A ve velkém

moiaza ( 4. dubna 2012 23:49 )

Pítr nepřijel jen tak. Je za tím určitě nějaká lotrovina. Pítr je pro vládu příliš nebezpečný a on to dobře ví. Vědí to i politici. Jsem zvědavý, co se z toho vyklube.

Zobrazit celou diskusi