Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vrah Ďuričko se obnovy procesu nedočká: Soud jeho návrh smetl ze stolu

Autor: ČTK, oj - 
2. dubna 2012
10:41

Bohumír Ďuričko, který v říjnu 2008 třemi výstřely z bezprostřední blízkosti zavraždil Václava Kočku mladšího při křtu knihy Jiřího Paroubka, se obnovy procesu nedočká. Rozhodl tak pražský městský soud. Ve vězení by tak měl dohromady strávit 12,5 roku.

Tragická událost se stala 9. října 2008 kolem 23:10 v pražské restauraci Monarch po křtu knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky. Kočka mladší nejméně jednou udeřil Ďurička do obličeje, ten vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něho vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Ďuričko obžalobu odmítal, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Tvrdil, že jej Kočka mladší "zákeřně a brutálně" napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni. Obžaloba měla naopak za to, že potyčka byla pouze slovní a Ďuričko se zranil až po střelbě. Soudy daly částečně za pravdu Ďuričkovi. Útok podle nich ale nebyl "zdaleka" tak dramatický a silný, jak jej popisoval Ďuričko, a střelba tak v žádném případě nebyla přiměřenou obranou.

Ďuričkův advokát Vadim Rybář novinářům při minulém jednání řekl, že se nesnaží o osvobození svého klienta. Požaduje ale nižší trest s tím, že by měl být mužův skutek posouzen jako zabití. Podle Rybáře o tom svědčí právě nové znalecké posudky.

Rybář v návrhu zpochybnil některé závěry znalců z původního procesu. Noví znalci podle něho například nesouhlasí s tím, že Ďuričko utrpěl pouze zanedbatelná zranění. Znalec z oboru soudního lékařství Miroslav Hirt trestnímu senátu v únoru řekl, že poranění Ďurička byla "vážnější, než zcela lehkého nebo pomíjivého charakteru".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 2. dubna 2012 11:43 )

Ďuričko má smůlu. Vraždit mafiány není příliš rozumné... Může být rád, že zatím ve věznici žije. Venku mu bude hůř ....

rudyptak48 ( 2. dubna 2012 11:07 )

Jo, Ďuričko není Janoušek. Kdyby vraždil autem, tak mu to projde. Když neberu v potaz odlišné pozadí.

Zobrazit celou diskusi