Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Eva (25) má umělé ruce: Bojím se pohladit své děti

Video se připravuje ...
Autor: Jan Doležal, zunk - 
1. dubna 2012
05:00

Evě Zídkové (25) z Dubé se přesně před rokem převrátil život. Tovární lis na plech rozdrtil matce dvou dětí obě ruce v předloktí. Lékaři jí je museli amputovat! Mladá žena se nevzdala a svůj osud přijala s neuvěřitelnou statečností. Teď má ruce umělé, téměř dokonalé. Zatím se s nimi ale bojí pohladit své nejbližší.

I když jen s pahýly, snažila se Eva žít jako ostatní. S přítelem vychovávala dceru a syna, chodila na procházky i na diskotéky. A před pár dny se jí život změnil znovu, když po dlouhém čekání navlékla na pahýly zbrusu nové protézy.

Když Blesk mluvil se sympatickou Evou loni v květnu, na první pohled bylo jasné, že mladá žena má i přes svůj těžký úděl optimismu a energie na rozdávání. Naučila se líčit nohama, pahýly věšela prádlo, sama se dokázala napít i čistit si zuby.

 Psát na počítači? Žádný problém

„Těšila jsem se na nové ruce, ale čekání bylo dlouhé. Nejdřív se musely úplně zahojit rány, nějaký čas trvala samotná výroba protéz i papírování kolem toto,“ přiznává mladá žena.

Svého velkého dne se Eva ale nakonec dočkala. „Už se s nimi umím napít a s pomocí přítele Róberta se dokážu i obléknout. Písmena na klávesnici počítače už nevyťukávám nosem, ale používám palce. A umím se už i podepsat,“ neskrývá radost.

Protézami své děti nehladí 

I přesto ale zvykání si na nové ruce není prý nic jednoduchého. „Protézy přece jen něco váží a nemůžu je nosit delší dobu, protože je to prozatím dost unavující. Stačí, když je navlékám tak dvakrát denně na hodinu a půl,“ popisuje Eva a dodává: „Sandra (3) a Samuel (1,5) mé nové ruce vnímají jako atrakci a bojí se jich. Rozhodně si netroufám je s nimi hladit. Mám pocit, že bych jim ublížila.“

Protézy fungují jako snímače

Protézy fungují na principu snímání impulzů. Mozek vyšle signál do svalu, sval vykoná pohyb a snímač uvnitř protézy ho zaznamená. Součástí protézy je procesor, který signál vyhodnotí a podle jeho intenzity se protéza pohybuje. Protézy jsou vyrobené z hliníku a antibakteriálního plastu. Nosnou část tvoří laminát.

milli.1 ( 3. dubna 2012 17:31 )

leda tak po tvý hnusný tlamě.....

illis ( 1. dubna 2012 23:19 )

No je vidět, že s tou pohlavní nemocí máš své zkušenosti. Já jsem v tomto směru klidná. Asi tě skutečně naštvu, ale nejsem žádná hajtra, k mé osobní radosti. Pokud slovo hajtra patří do tvého slovníku, pravděpodobně ho používáš k oslovení svých blízkých. Je vidět, že inteligence jsi moc nepobral, tak už to na světě chodí. Komu není dáno, nikde už prostě nekoupí.

lysohlavek02 ( 1. dubna 2012 22:49 )

syfilis...ty taky už neobtěžuj ty zasyflovaná hajtro!!

hofihofi ( 1. dubna 2012 20:14 )

No stesti bude potrebovat, hlavne, ze pri te smule neublizila tomu serizovaci, uz to je stčsti.

annakarenina ( 1. dubna 2012 19:14 )

Preji te statecne pani mnoho stesti!!!

Zobrazit celou diskusi