Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pilot se zhroutil za letu a křičel, že útočí Al-Káida: Dostane 20 let?

Americký pilot společnosti Jet Blue se zhroutil za letu a vykřikoval, že letadlo "sejme" al-Káida. Nyní mu hrozí za šíření poplašné zprávy a obtěžování a napadení posádky i cestujících 20 let vězení!
Americký pilot společnosti Jet Blue se zhroutil za letu a vykřikoval, že letadlo "sejme" al-Káida. Nyní mu hrozí za šíření poplašné zprávy a obtěžování a napadení posádky i cestujících 20 let vězení!  (Autor: Archiv Blesku, Reuters, Youtube.com)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. března 2012
08:20

Psychicky se zhroutil na palubě letadla a na cestující křičel, že na letoun útočí Al-Káida a všichni zemřou. Zdravotníci ho vynesli po nouzovém přistání v Texasu na nosítkách, nyní však americkému pilotovi Osbonovi (49) hrozí za šíření poplašných zpráv, napadení a obtěžování posádky 20 let vězení.

Pro společnost JetBlue Airways létal 12 let, nyní však americký pilot Clayton Osbon (49) skončil pod sedativy na psychiatrické léčebně poté, co se nervově zhroutil během jednoho z běžných linkových letů. Je však možné, že po zotavení poputuje rovnou do vězeňského chládku. A ne jen tak na chvíli - za jeho čin mu hrozí až 20 let za mřížemi!

Šlo dramatu v letadle zabránit?

Při cestě z New Yorku do Las Vegas začal pilot Osbon na zbytek posádky i cestující pořvávat, že na letadlo útočí teroristé z Al-Káidy, letadlo brzy někdo "sejme" a všichni by se měli začít modlit, protože brzy zemřou.

Dramatu v letadle se však možná dalo předejít. Podle dostupných informací totiž pilot projevoval znaky ne zcela normálního chování ještě předtím, než se vůbec letoun vydal do vzduchu.

Na předletový brífink nepřišel, dorazil se zpožděním a působil roztěkaně. V kokpitu okřikoval dispečery na letišti, začal mluvit o náboženství a také o tom, že na ničem již nezáleží. To již však bylo letadlo ve vzduchu a mířilo k "hříšnému" Las Vegas.    

"Druhý pilot si začal opravdu dělat starosti, když Osbon řekl: 'Potřebujeme učinit skok víry," popsal vyšetřující agent FBI Whitworth houstnoucí atmosféru v letadle pro agenturu AP.

Šíleného pilota zpacifikovali cestující

Po 3,5 hodinách letu si pak Osbon odskočil na WC a při návratu následovalo jeho zhroucení. Druhý pilot se proto zamkl v kokpitu a zatímco šílence zpacifikovali cestující, podařilo se mu za pomoci kolegy, který cestoval s nimi, avšak nebyl ve službě, bezpečně přistát v Texasu.

Rvačku v letadle, během které pilot mumlat další zmatené věci o 150 duších na palubě, 11. září, teroristech, Iráků, Íránu a Ježíši, mezitím odnesla zraněními jedna z letušek. "Znám ho osobně dlouhou dobu, v minulosti nic nenaznačovalo tomu, že by se tohle mohlo stát," sdělil televizi NBC překvapený šéf společnosti Dave Barger.

zaviracispendlik ( 30. března 2012 11:27 )

vždyť nikoho nezabil. To, že se náhle u něj mohla objevit paranoia, nebo schíza, za to přece nemůže

zaviracispendlik ( 30. března 2012 11:25 )

Hepnarové přeskočilo a taky dostala provaz. Jenže ta zabila nákladákem asi 10 lidí

evita5555 ( 30. března 2012 11:19 )

Dostane 20 let? Kto sa pýta ako dement? Žeby Plesk? To by tak zodpovedalo.

587587 ( 30. března 2012 10:40 )

Jasně, pilotovi přepne, skončí na psychiatrii a navíc mu napaří 20 let? To by musel být soudce idiot! I když v zemi neomezených možností je asi možné vše ...

mesalina ( 30. března 2012 08:46 )

20 let? za co? že mu přeskočilo?

Zobrazit celou diskusi