Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Za počmárané politiky autobusák do vězení nenastoupil, v práci však skončil

Autor: Pavel Ryšlink, simao.k - 
27. března 2012
13:17

Řidič MHD v Olomouci Roman Smetana (30), odsouzený ke 100 dnů kriminálu za počmárání předvolebních plakátů politických stran, už za volant autobusu neusedne. Do vězení sice v pondělí nenastoupil, v olomouckém dopravním podniku však dal výpověď.

 

"Původně jsem měl naplánované služby i na další dny, ale rozhodl jsem se - a upozorňuji, že dobrovolně - odejít z Dopravního podniku města Olomouce," konstatoval Smetana. Jako důvod mimo jiné uvedl tlak, kterému byl v posledních dnech v souvislosti s jeho odsouzením vystaven.

Nechce být zatčen na zastávce

Navíc prý nechtěl riskovat situaci, že by ho v následujících dnech policisté zadrželi někde během služby před cestujícími.

"Dopravní podnik by musel chtě nechtě spolupracovat na mém zadržení s policií. Tomu jsem ho nechtěl vystavit," vysvětlil své další důvody Smetana.

„Za dopravní podnik mohu potvrdit, že Roman Smetana v pondělí požádal o okamžité ukončení pracovního poměru. Dnes, tedy 27.3. již tedy není naším zaměstnancem,“ sdělila Blesku mluvčí olomouckého dopravního podniku Magdalena Kopřivová s tím, že víc se k záležitosti nebude vyjadřovat.

Má sedět za tykadla namalovaná politikům

Smetana před volbami v roce 2010 vylepšil nejméně třicet plakátů ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Kromě úprav obličejů kandidátů tykadly na plakáty také připisoval slogany, v nichž politiky označoval za příslušnice nejstaršího řemesla, lháře, korupčníky a zloděje.

K soudu se případ dostal poté, co Smetanu udal jeden z kolegů. Soudkyně Markéta Langerová, manželka exministra vnitra Ivana Langera, mu za to nejprve vyměřila trest sto hodin obecně prospěšných prací, když ho odmítl vykonat, změnila trest na sto dnů vězení.

Zatčení příjde během několika dní

Smetana měl nastoupit do vězení nejpozději v pondělí do 14 hodin odpoledne. Už u soudu ovšem deklaroval, že dobrovolně za mříže nepůjde.

V pondělí proto normálně jezdil, jak se ukázalo svou poslední směnu. Nyní bude čekat na to, až soud požádá policii, aby ho dodala do výkonu trestu.

"Čekáme, až dostaneme oficiální cestou příkaz k dodání dotyčné osoby do výkonu trestu. V momentě, kdy ho budeme mít, začneme konat. Předpokládáme, že je to otázka několika dní," řekla Blesku mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková.

mememumu ( 2. dubna 2012 11:48 )

Předpokládám, že s humorem bereš posprejovanej barák nebo klíčem poškrábané auto. Aha, ty nemáš ani jedno. To pak chápu.

zaviracispendlik ( 27. března 2012 18:14 )

mumumu, jezdíš s Bobrem a nikdo ti neříká lůzo

mememumu ( 27. března 2012 17:57 )

Pro lůzu nepochybně. Naštěstí.

mememumu ( 27. března 2012 17:56 )

Co to má být ten "návrh na vyhazov"?

zaviracispendlik ( 27. března 2012 17:56 )

a já myslela, že se tady vyhazuje jenom za kříže s hákama Je to horší jak za komančů

Zobrazit celou diskusi