Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řidič, který počmáral politiky: Do vězení dobrovolně nenastoupím

Autor: Jaroslav Šimáček, Pavel Ryšlink - 
26. března 2012
11:51

Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika Langera, rozhodla v případu olomouckého řidiče MHD Romana Smetany (30), který počmáral předvolební politické reklamy, udělit trest odnětí svobody na 100 dní. Autobusák však nejen že do vězení odmítá nastoupit, protože se cítí nevinný, ale také označuje soudkyni kvůli jejímu vztahu s politikem z ODS za předpojatou.  

Jezdil dnes autobusem, jako by se nic nedělo, přitom se kolem jeho osoby rozpoutal pořádný mediální humbuk. Řidič městské hromadné dopravy v Olomouci Roman Smetana (30) se totiž cítí nevinen a věří, že do vězení nepatří.

"Tady jsem užitečnější, do vězení dobrovolně nenastoupím," vysvětlil Blesku, proč stále sedí za volantem autobusu místo za katrem, kam prý patří kvůli hanobení politických billboardů.

Není však sám, kdo je přesvědčen o nepřiměřenosti trestu. Zvlášť se to ukazuje pod vlivem posledních událostí - zatímco za plakáty by měl autobusák dostat 100 dní natvrdo, jinému řidiči za úmyslné najetí do ženy ani nesebrali řidičák... Řeč je samozřejmě o podnikateli a lobbistovi Romanu Janouškovi.

Odsoudila ho Langrova manželka

Ke sto dennímu pobyt za mřížemi byl Smetana odsouzen Markétou Langerovou, manželkou politika Ivana "Íčka" Langera - kvůli počmárání předvolebních politických billboardů tykadly a vlastními slogany.

Konkrétní strany si autobusák nijak záměrně nevybíral, nejčastěji to však před volbami 2010 odnesla ODS. Kromě ní však také ČSSD a KDU-ČSL. Celkem pomaloval na tři desítky reklam a politiky na nich označoval za lháře, zloděje, korupčníky a příslušníky nejstaršího řemesla. K soudu se případ dostal poté, co Smetanu udal jeden z kolegů.

Soudkyni Langerovou, která o jeho trestu rozhodla, však obviněný považuje za předpojatou - právě díky jejímu vztahu s politikem z ODS. Langerová "na oplátku" označila Smetanu za nejtvrdohlavějšího pachatele, s jakým se kdy setkala.

Vězení se nebojí, z principu však neustoupí

Až mu dnes skončí šichta, půjde se Smetana projít do přírody. Když však do Vazební věznice v Olomouci dnes opravdu nenastoupí, může v dohledné době očekávat policejní eskortu. Dobrovolně však ustoupit nehodlá.

"Bylo to svobodné vyjádření občana, který nemá na rozdíl od politických stran k dispozici obrovské prostředky na propagaci. Byl to nenásilný odpor proti politickým elitám," konstatoval Smetana s tím, že odsouzení za vyjádření odporu proti rozkrádání státu ze strany politiků považuje za zarážející.

Soud mu však vyměřil nejprve 100 hodin nucených prací a pokutu 15 tisíc, což však nakonec změnil na 100 dní odnětí svobody.

Smetana ale činu nelituje, prý jen ve veřejném prostoru komunikoval s politiky. "Koneckonců, ty reklamy jsme si platili ze svého, strany své kampaně financují z peněz, které dostávají z rozpočtu, tedy z daní," bránil svůj čin Smetana.

Na řidičovu podporu pak vznikla na sociálních sítích řada skupin, které považují celý proces za absurdní. A soudkyně Langerová se pro změnu stala terčem posměchu.

Langerová nařčení odmítá, řidiče trest nemine

"Ve mě případ opravdu nevyvolává žádné emoce. Postavila jsem se k němu jako profesionál, jako nestranný soudce," prohlásila Langerová v průběhu procesu a to i přesto, že jejího muže označil Smetana za jednoho z největších gaunerů v ODS.

Nástup do vězení ale Smetanu s největší pravděpodobností nemine. "Soud během dvou dnů ověří, jestli v daném termínu k výkonu trestu nastoupil. Pokud zjistíme, že ne, podáme výzvu Policii ČR, aby odsouzeného do výkonu trestu dodala," vysvětlila Blesku vedoucí trestní kanceláře olomouckého okresního soudu Lenka Zacpalová s tím, že policie má na dodání odsouzeného do vězení zhruba měsíc. "Pokud se jí to v této lhůtě nepodaří, bude pak vydán zatykač," prozradila Zacpalová.

frantaklika ( 31. března 2012 13:38 )

V listopadu 89 ortodoxni komousi typu Bilaka, Jakeše, Mohority, Štěpana věděli, že určita klika STB za pomoci disidentu (manipulovatelny a vydiratelny Havel) a nekolika karieristu Klaus a spol. udela na obcany obrovsky tunel. Jenze nikdo ani ja uz je nepovazoval za autority (Husakovce)..vsichni chteli svobodu. Po 22 letech mame ze zeme vietnamskou trznici a jsme najemci vlastni zemi. Par vyvolenych astronomicky zbohatlo..neni nahodou, ze to jsou Klausovi..rodina Havlovi, zastupci cirkve a potomci estebaku a vekslaku. Snazim se aby moje deti studovali a svuj zivot prozili v jine zemi...mrzi mne to jelikoz se citim Cechem

discovery ( 27. března 2012 12:02 )

líp se to říci nedá

cat99 ( 27. března 2012 08:47 )

První politický vězeň v rozkradeném zkorumpovaném českém Absurdistánu? Sametová "demokracie" se v této spálené krajině již 23 let náramně prezentuje! Kdepak udělali soudruzi z ODS( ) chybu?

mutaky ( 27. března 2012 00:14 )

Kdyby někdo počmáral tvůj plakát, tak budeš rád, že si tě někdo všimnul. Ale hlavně, v takovém případě, je zbytečné přemýšlet o sobě. Vždyť se stačí podívat na ty nechutný diskuze o každém, kdo se ocitne v nějakém článku nebo na nějaké fotce. Pod rouškou anonymity je každý hrdina a uráží osobnosti, které něco dokázaly. Autobusák je ale frajer, ten se přiznal a byl vtipný.

ctenar ( 26. března 2012 23:06 )

Kürva, to je demokracie! Vrah Mašín má vyznamenání od křivohubého Vondry a malíř tykadel jde bručet na pokyn zakomplexované Langerové. A prezident krade v přímém přenosu. fůůůj

Zobrazit celou diskusi