Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka bez části páteře: Tančí na nohou a dělá stojky!

Autor: Ivana Žáková - 
27. března 2012
06:18

Zrak zase všem vytřela Eliška Bočanová (6). Dívenka, která se narodila jen s půlkou spodní části páteře. Při oslavě třicátého výročí dětského tanečního souboru Radost a Impuls Eliška mezi malé tanečníky nejen doskákala na pódium, ale dokonce tam vystřihla několik stojek a ukázala, jak se dá tančit na rukou.

Bohumínští tanečníci souboru Radost a Impuls, kteří v jazz dance nejednou pokořili Evropu, slavili narozeniny. Na velkolepý koncert pro několik stovek lidí k třicátinám souboru pozvali i těžce postiženou Elišku, o jejímž osudu se trenérka souboru a mezinárodně uznávaná choreografka Lenka Krčová dozvěděla právě z Blesku.

Dívence chybí polovina dolní části páteře, proto má ochrnuté nohy, na které se nemůže postavit. Podle lékařů se neměla nikdy pohybovat a měla jen ležet. Avšak malá bojovnice Eliška všem předvedla, že se může hýbat a tančit i na rukou. A pomalu profesionální dětští tanečníci ji při oslavě sledovali s otevřenou pusou. A když to po ní sami hned zkoušeli, padali na zem jako zralé hrušky.

„Eliško, jak to jen děláš? Ty máš ale páru! My v tělocvičně dřeme skoro každé odpoledne, a proti tobě jsme úplné bačkory,“ ptali se Elišky malí tanečníci. „Ona je opravdu úžasná dívenka, která se dokázala poprat s osudem. Klaním se před její obrovskou vůlí být jako ostatní zdravé děti,“ řekla trenérka Lenka Krčová. Sama v souboru za třicet let odchovala tisíce dětí a věří, že lékaři Elišce v budoucnu dokážou pomoci.

Kruté postižení je vzácné

✖ Elišce chybí polovina spodní části páteře

✖ Nemá dva obratle, kostrč, křížové ani stydké kosti, z tohoto důvodu je ochrnutá na obě nohy

✖ Kromě rozštěpu horního patra jí chybí i ledvina a druhou má zdvojenou

✖ Narodila se zcela bez konečníku, po plastice svěrače je stále plně inkontinentní, pomočuje se

✖ Ve světě jsou zaznamenány jen zcela ojedinělé případy této vrozené vývojové vady

Klaněli se jí Mistři světa

V Evropě uznávaná choreografka a trenérka bohumínského souboru Radost a Impuls Lenka Krčová odchovala tisíce dětí a mladých tanečníků, které z prestižních soutěží přivezly stovky pohárů. V posledních letech opakovaně pokořili Evropu i svět v disciplínách show, jazz a modern dance. Krčová ale myslí i na handicapované děti, které tančit nikdy nebudou.

„Uvědomila jsem si, jak těžký osud mají některé děti. Že se v souboru věnuji těm zdravým a přitom jsou mezi námi i talentované děti, které tančit z důvodu své nemoci nemohou,“ řekla Blesku Lenka Krčová. Rozhodla se, že narozeninový koncert věnuje také Elišce. „Osud jí nedopřál zdraví, ale chtěla jsem udělat radost její malé dušicce,“ vysvětlila. Ale Eliška všem vytřela zrak a nakonec se před ní klaněli i Mistři světa!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi