Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Travič na Třebíčsku: Lidé se bojí o životy svých dětí

Autor: Jiří Čada - 
26. března 2012
19:52

Zabiják psů opět udeřil! Na karbofuranem otrávenou nástrahu tentokrát ve Starči na Třebíčsku doplatila pěti a půl letá fenka labradora Ira. Ta v něděli dopoledne o svůj život s neznámým travičem bojovala v pořadí už podruhé, tentokrát však neúspěšně. Zabiják psů smrtelně nebezpečné nástrahy nalíčil nyní do míst, kde si běžně hrají děti z nedaleké mateřské školy.

 

„Položil je do okolí místního koupaliště, to už je naprostá nehoráznost. Děti jsou tady téměř každý den. Tu látku stačí jen vdechnout a do půl hodiny zabíjí,“ varuje majitelka otrávené labradorky. Ze zkušenosti ví co říká! Iru neznámý pachatel už odtrávil podruhé.

„Před zhruba třemi roky díky včasnému zásahu veterináře ještě přežila. Teď už jí nebylo pomoci. Z vycházky už jí můj otec domů přivezl na káře,“ líčila Blesku rodiné neštěstí majitelka psa. Její tříletá dvojčata od neděle bombardují maminku dotazy, kde je jejich psí kamarádka.

„Byla součástí naší rodiny. Já jim zatím tvrdím, že je v psí nemocnici,“ ukazála Blesku včera paní Věra čerstvý hrob na konci zahrady. Spolu s dědou ho tajně vykopali v neděli večer.

Ve Starči už je to údajně osmapadesátá psí oběť za poslední tři roky. Místní tuší, kdo psy asi zabíjí, ale zatím neexistují žádné důkazy.

„Jen nám od té doby otrávil už dva psy,“ bilancuje počínání bezohledného traviče učitelka mateřské školky Lenka Strejčková. Ta se včera na vycházce s dětmi zhrozila, kde nyní byla labradorka otrávena.

„My eviduje více než dvacet těchto případů, ale ne všichni nám otravu svého psa nahlásí. Podle předběžné veterinární zprávy byl pes skutečně otráven látkou v minulosti prodávanou pod názvem Furadan. Pachateli v případě dopadení hrozí až rok vězení,“ zdůraznila mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická.

Co je furadan (karbofuran)?

Karbofuran jeden z nejjedovatějších pesticidů. Prudký velmi rychle působící jed. V minulosti byl používán v zemědělství jako pesticid. V EU byl zakázan, u nás se běžně prodával ve formě granulí či postřiku až do roku 2008 pod obchodním názvem Furadan. Nyní se s touto látkou vyráběnou například v USA běžně obchoduje po internetu. Smrtelná dávka je už 0,5 mg na kilogram živé váhy. Veškeré živé bytosti umírají v hrozivých křečích. 

   

 

 

 

 

mortis69 ( 16. května 2012 09:37 )

Škoda,že hlídali Tebe Na druhou stranu,by jsme se nemohli bavit a rozčilovat Tvími stupiditami

e.44 ( 27. března 2012 16:22 )

Protože náhubek je v tomhle případě k ničemu. Což samozřejmě blbec tvýho ražení neni schopnej, za celou dobu, co se to tady probírá, pochopit. Jak asi, ty blbe, náhubek zabrání vdechnutí jedu, které je stejně smrtelné, jako pozření, nebo vstřebání přes kůží?

lobotom ( 27. března 2012 00:46 )

Tak pokud se v tom koupališti i chovají ryby, je možný i pachatel z řad rybářů, kteří stejně jako myslivci takto likvidují *škodnou*... aby zhebnul do rána sám ten šmejd

ja01 ( 26. března 2012 22:43 )

Máte pravdu, travičům nejde o výchovu, traviči se mstí a chtějí záměrně někomu ublížit.

ja01 ( 26. března 2012 22:41 )

Chtěl jsem reagovat stejně, jak vy, ale vy jste to už napsala velmi výstižně a já to jen dovedu do absurdna tak, jak možná myslí ten, kdo tam ten jed položil. Trávit psa je pěkné svinstvo, o tom není pochyb, ale dát majiteli psa přes držku, za to, že nechává svého psa srát na trávníku před jeho domem nebo používaném okolí je minimálně přestupek, v horším případě trestný čin. Takže se pak některým postiženým nedivím, že když už jim dojdou argumenty a nechtějí se trestného činu ublížení na zdraví dopustit, tak si to s majiteli vyřídí přes hnusnou smrt zvířete, které za nic nemůže. Alespoň pak majitel, který přijde o svého miláčka také trpí. Použije oblíbené "Když mě chcípne koza, tak ať alespoň sousedovi chcípne kráva!"

Zobrazit celou diskusi