Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hongkong má nového správce: Volby vyhrál Leung Čchun-jing

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
25. března 2012
09:31

Leung Čchun-jing byl dnes zvolen novým předsedou orgánu čínské zvláštní oblasti Hongkong. Do funkce se ho snažil nejvíce procpat Peking a to i za cenu skandálů a protestů při kampani.

Leung je hongkongský rodák, ale s výbornými kontakty v Číně a pověstí pevného politika. Je mu 58 let a vystudoval zeměměřictví. Poměrem 689:285 hlasů porazil hlavního soupeře, jímž byl Henry Tang. Pouze 76 hlasů získal kandidát Demokratické strany Albert Cho.

 Leung původně v kampani nebyl favoritem. Větší šance se dávaly Henrymu Tangovi, jehož ale postupně ze hry vyřazovaly skandály. Kromě jiného v nich šlo o nelegitimní dítě, milostnou avantýru a nelegální stavbu na pozemku rodinného domu.

O novém vůdci nerozhodují obyvatelé Hongkongu přímo, ale volební výbor složený z vlivných podnikatelů, magnátů a také spojenců Pekingu.Leung nahradí Donalda Tsanga, který je funkci po dvě období a nemohl už kandidovat potřetí. Leung úřad převezme 1. července.

Způsob volby hlavního správce Hongkongu se mnohým obyvatelům nelíbí. Na protest proti volební mašinerii se v době hlasování sešlo před budovou volebního výboru asi 1000 lidí a vyjadřovali nespokojenost s tím, že obyčejní lidé nemají volební právo. Čína chce přímé volební právo nejvyššího představitele Hongkongu zavést v roce 2017, od roku 2020 by pak měli mít občané právo volit všechny své zákonodárce - nyní jich volí jenom část. Hongkong byl britskou kolonií do roku 1997, kdy jeho správu převzala Čína.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi