Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bém se léta bál odposlechů: Nakonec na ně doplácí!

Autor: Marta Prokešová - 
24. března 2012
16:59

„Rezervujte na oběd salonek pro pana primátora.“ Do roku 2007 to slýchali v restauraci U Závoje často. Podnik si oblíbil Pavel Bém. A pak stop! Najednou ho U Závoje skoro neviděli. Mezi jeho lidmi se rozneslo, že se tam šéf bojí odposlechů! Teď prasklo, že v té době skutečně BIS nahrála řadu Bémových hovorů s lobbistou Romanem Janouškem. I další historky ukazují, že primátor léta žil v obavách ze sledování.

Do staroměstské restaurace U Závoje chodil Bém na pracovní obědy. Hostil tam kamaráda Janouška, přezdívaného Bémovo dvojče, radního Milana Richtera, jehož rodině patří známý módní salon, či některé další důležité lidi. Vždy měl zamluvený vinný salonek s osmi místy.

„Když se pak začal tomu podniku skoro vyhýbat, záhy se rozšířilo, že se tam bojí odposlechů tajné služby. Věřil, že po něm jde olomoucká expozitura BIS, kterou podle něj ovládal ministr vnitra Ivan Langer. Ten je z Olomouce a s primátorem bojovali o vliv,“ popsal zdroj z Bémova okolí.

Byly obavy opodstatněné? BIS o své práci mlčí. Mnohé ale ukazuje, že Bém se v té době jistil i jinak – měl šifrovací telefon. On tvrdí, že ho nepoužíval. „Šifrovací telefon jsem dostal, ale nikdy jsem ho nezapnul,“ nechal se slyšet.

Restaurace U Závoje měla pro primátora šikovnou polohu – jen pár desítek metrů od ní jsou i podniky Kogo a Mlejnice, kam také chodil. A i tam za ním nejspíš vedly kroky sledovačů na jaře roku 2009.

To, že za ním v té době chodily »stíny«, řekl už dříve sám Bém a nezávisle to potvrdil bývalý elitní detektiv Karel Tichý. Podle něj byla do sledování zapojena „velká pražská bezpečnostní agentura“, jejíž lidé se prý netajili „spoluprací s policisty jakéhosi velkého policejního útvaru“.

Která agentura Béma v roce 2009 sledovala a proč, doposud nikdo oficiálně nevyšetřil. V témže roce ale podle všeho unikly z BIS kompromitující odposlechy Béma s Janouškem, dokazující jejich pochybnou spolupráci. Záhadně je získala velká pražská bezpečnostní agentura ABL. Její tehdejší šéf Vít Bárta právě startoval svůj nástup do politiky…

komin ( 25. března 2012 18:49 )

... uz tam mel davno byt ...

komin ( 25. března 2012 18:48 )

Kmotri , kteri kradou s politiky a pro ne / hlavne z ODS a CSSD/ Janousek , Rittig ,Jansta vytunelovali prazskou radnici superbrutalne

marie60 ( 24. března 2012 19:09 )

Právě, že žijem v Česku, tak se asi nic dít nebude.Tihle gauneři mají dlouhé prsty .

marie60 ( 24. března 2012 19:07 )

I když v ČSSD a v dalších stranách byli taky lumpi, tak ODS s těma svýma manýrama všechny předčila.Ti jsou tak s tím Janouškem propojeni, to člověk jen zírá.

hanaafricana ( 24. března 2012 18:57 )

Takové chování by se mělo posuzovat stejně jako vlastizrada, nebo dezerce. Aha, zapomněla jsem, že žiji v Čechách. No tak nic.

Zobrazit celou diskusi