Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zachránili chrty před jistou smrtí

Autor: Gabriela Peringerová - 
18. března 2012
09:59

Dvě desítky irských chrtů zachránili Češi před smrtí. Byli trénovanými šampiony, odběhali desítky závodů, ale zestárli. V Irsku ve třech letech skončili v likvidačních útulcích a čekala je jistá smrt. Díky akci Chrti v nouzi se podařilo 23 pejsků zachránit a převézt do Brna.

Na konci třetího dne cesty dorazili bývalí psí sportovci do areálu kynologického klubu Zetor. Na Lucy, Mini, Sama, Oliho a další psy už čekali jejich noví majitelé. „Potřebují hodně péče a lásky. Jsou to psi, kteří už v Irsku neměli právo na život. Na dostihové dráze už nebyli rychlí,“ vysvětlila Lea Furyová z občanského sdružení Mobidus, které zařizuje transporty chrtů z Irska do České republiky.

Českým majitelům psí minulost nevadí. Naopak. „Jsem rád, že můžu udělat něco normálního,“ tvrdil Luděk. Stal se novým pánem fenky Mini. Ta už během několika minut po vyproštění z přepravní klece v dodávce okolo svého nového pána radostně skákala.

Pro psa do Brna dorazil Tomcsanyi společně s Janem Švábem a chrtem Rexem, který přijel z Irska před půl rokem. „Vlastně jsme ho zachránili. Je to nádherný a milý pes. Jen trochu zakřiknutý, možná kvůli tomu, jak se v Irsku s dostihovými chrty zachází. Trénink je tvrdý a do obojků jim prý pouští elektrické šoky,“ popisuje praktiky tréninku Šváb. Uvažuje o tom, že z další dodávky, která do Česka přiveze irské chrty, pořídí Rexovi kamaráda.

Do českých rodin se během dvou let dostalo díky akci Chrti v nouzi 211 psů. „Další ale na své pány čekají. Nyní třeba akutně potřebujeme najít domov pro osm psů,“ dodala Furyová. Nový majitel musí zaplatit jen adopční příspěvek, který je šest tisíc korun.

Dostihový pes

Irští chrti byli původně vyšlechtěni jako lovečtí psi. Dokážou běžet rychlostí až 60 km/h. V Británii, Americe a Austrálii se na začátku 20. století rozšířila obliba psích dostihů spojená se sázkami. Zatímco v Evropě se dožívají tito psi kolem 12–13 let, dostihoví psi v Irsku jen 3–4 let, protože se po ukončení závodní kariéry dostávají do tzv. likvidačních útulků.

freeda ( 20. března 2012 16:16 )

to vypadá, že si zelena.karkulka myslel/a, že si za malý obnos pořídí chrta s papírama a výstavníma předpokladama a strašně narazil/a... halt.. takovejm lidem psi do rukou nepatří.

freeda ( 20. března 2012 16:08 )

každopádně z toho všeho vyvstane jedna podstatná věc. Dá-li člověk dobrý domov němé tváři v nouzi je to právě ta nejlepší cesta. A nesejde na tom co nebo odkud potřebný je. Tudíž diskuze na téma, že jsme skládka pro západní evropu je naprosto irelevantní. Každý má možnost volby...

naidka ( 20. března 2012 16:00 )

právě, v dnešní době bezcharakterních zlodějů je opatrnost na místě, bohužel na to doplácejí ti potřební.

naidka ( 20. března 2012 15:55 )

to mi připomíná: Tady orel, tady orel, slyšíme se?

freeda ( 20. března 2012 15:45 )

ale to je vždy tak... když jim nevěřim, tak jim peníze neposílám. V tom je celkem základní logika

Zobrazit celou diskusi