Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demonstrace proti vládě: Praha, Brno i další města vyjadřují nespokojenost s politiky

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
15. března 2012
18:33

Pryč s Nečasovou vládou, pryč s prezidentem Klausem. A zastavit klíčové a zároveň kontroverzní reformy, než bude ještě hůř... Současná politická situace vyhnala do ulic v řadě měst České republiky tisíce lidí. Demonstrovalo se nejenom v Praze na Václavském náměstí, ale i v Brně, Ostravě, Pardubicích, Liberci či Hradci Králové.

Důvody k nespokojenosti se současnou politikou lze vyčíst především z nápisů na transparentech lidí, kteří již nechtěli dál nečinně přihlížet a vyrazili do ulic řady českých měst. "Už toho máme dost," neslo se dnes při řadě veřejných shromáždění.

Problémy spočívají především v průběhu vládních reforem. A to napříč všemi resorty. Volá se po přešetření církevních restitucí, penzijních, sociálních, zdravotnických a v neposlední řadě i školských reforem, proti kterým demonstrovali nedávno již i studenti během tzv. Týdne neklidu.

Stydíme se za prezidenta i vládu, vzkazují demonstranti

V Praze se protestující sešli v 17 hodin na Václavském náměstí. K demonstraci je svolala tzv. Holešovická výzva, která otevřeně požaduje demisi vlády a jmenování odborníků na místa současných ministrů. Odstoupit by údajně měl i prezident Klaus - pro ztrátu důvěry...

Mnoho lidí si proto na oblečení nalepilo během protestů žlutou nálepku s nápisem "Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi". V revoluční náladě podpořil demonstranty i proslov Hördura Torfasona, jednoho z iniciátora protestů na Islandu, které v severské zemi skutečně vedly k pádu tamní vlády.

Demisi, demisi! Znělo českými městy

Napříč republikou však vystoupila i řada dalších samozvaných mluvčích, kteří by nejraději vystavili stopku současné vládě i prezidentovi. Při demonstracích zazněly i známé tóny písní, jako třeba Modlitba pro Martu, symbol sametové revoluce.

Co se poštu Pražanů v ulicích týče, trumfla je však moravská metropole - zatímco na Václavském náměstí postávalo na dva tisíce lidí, v Brně na Náměstí svobody to byly zhruba čtyři tisícovky. Alespoň dle odhadů brněnského policejního mluvčího Bohumila Maláška. V Ostravě se pak sešlo kolem 1500 lidí.

Demonstrace však probíhaly v poklidu a obešly se bez incidentů se strážci zákona. Snad jen před Libereckou radnicí zaznamenali policisté neoprávněný pokus o vstup na tamní radnici.

V Praze se pak ve večerních hodinách uskutečnil pochod k budově České televize na Kavčích horách, který zablokoval v oblasti Nuselského mostu magistrálu směrem z centra města a policie musela z inkriminované oblasti odvádět dopravu. Tisícový dav doprovázel bojovný pokřik, sjednocující demonstranty v jeden šik: "Demisi, demisi!" Jak zareaguje na protesty premiér Nečas (ODS)?

marmic ( 21. dubna 2012 15:22 )

Všimli jste si,ani jeden rom.Ti jsou v práci a makaji.Až bude vláda podporovat lidi jako je,tak budou lidi makat taky!

clarocesi ( 17. března 2012 17:47 )

Jaká demonstrace? Jaká Holešovská výzva!? Nějak jsem si nevšiml.

kung-fu-jane ( 17. března 2012 09:16 )

Není nic jednoduššího, než přijít dnes v sobotu v 17.00 hodin nahoru na Václavák. Půjdeme zase k České televizi, aby nás už vzali na vědomí. Máme si vzít nějaké plechové nádobí a třeba i příbory (zkusíme recept z Islandu ).

jaromirslavik ( 17. března 2012 08:29 )

Ted budou převlekat kabaty a ted všechno ve prospech lidi je mi zle....chce to už změnu a lidi jsou poučeni něco špatne k nečemu dobry ted se už nenechame ošalit !!!!!!!!!!! Jak se slibovalo v 1989 !!!!!!!!! Za naše děti budem bojovat !!!!!!

jaromirslavik ( 17. března 2012 08:25 )

Začinam se pousmivat jak v mediich se piše hlasa Sobotka atd članek uryvek z članku ceskenoviny.cz - Praha - Sociální napětí ze společnosti čtvrtečními protivládními demonstracemi nezmizelo a bude pokračovat, řekl dnes předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. V reakci na protesty, kterých se v několika městech ČR účastnily tisíce lidí, poznamenal, že demokratická vláda se nemá chovat arogantně a měla by buď výrazně korigovat své reformní plány, nebo odejít. ČSSD dnes předala vedení Poslanecké sněmovny návrh na hlasování o nedůvěře koaličnímu kabinetu. Na protestních shromážděních iniciativy Holešovské výzvy, která požaduje demisi vlády, se ve čtvrtek odpoledne sešly na různých místech Česka tisíce lidí. Hlavními požadavky byly zastavení reforem, odchod koaliční vlády a také prezidenta Václava Klause. "Lidé mají obavy z budoucnosti, nevěří, že tato vláda vede zemi správným směrem," interpretoval Sobotka čtvrteční protesty a připomněl, že řada transparentů například kritizovala chystané majetkové vyrovnání s církvemi. Protesty, pokud budou v mezích zákona, podpořil také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Veřejné projevy nespokojenosti českých občanů jsou adekvátní reakcí na arogantní chování koalice, která byla opakovaně upozorňována, že její kroky jsou nespravedlivé," uvedl bývalý odborářský boss v prohlášení zaslaném ČTK. Pravicová koalice a její poslanci podle předsedy nejsilnější opoziční strany nemají "vůbec žádnou empatii, pochopení" pro problémy, do kterých se řada občanů v důsledků reforem a obtížné sociální situace dostává. Vláda by se podle Sobotky měla vrátit k sociálnímu dialogu a změnit podobu svých reforem, v klíčových věcech by měla také hledat shodu také s opozicí. "Takovouto změnu reálně čekat nemůžeme, proto nejlepší cestou je, aby vláda skončila," dodal Sobotka. Připomněl další chystané protivládní akce, z nichž první se má uskutečnit už v pondělí. Podle někdejšího předsedy ČSSD a nynějšího šéfa NS-LEV 21 Jiřího Paroubka se ale ani ČSSD za

Zobrazit celou diskusi