Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rozvod české šlechty: Lobkowiczův zámek v exekuci

Autor: Jan Doležal, Kateřina Kycltová - 
1. března 2012
05:00

Z pohádkově bohatého knížete bude žebrák? Na majetek Jiřího Lobkowicze (55) v hodnotě stovek milionů je uvalena exekuce! Týká se třiatřiceti pozemků a šestnácti budov. Mezi nimi je i mělnický zámek! Místní jsou v šoku a zděšení neskrývá ani vedení Mělníka. „Byla by to ztráta, která by poškodila město,“ řekl Blesku starosta Ctirad Mikeš.

Nepravomocný exekuční příkaz o zřízení zástavního práva na majetek šlechtice Jiřího Lobkowicze se objevil na stránkách katastru nemovitostí. Co se stalo, že kníže nesmí volně nakládat se svým ohromným majetkem, včetně proslulého mělnického zámku? O tom Lobkowicz zarytě mlčí. „Nehodlám se k ničemu vyjadřovat,“ vzkázal pouze po řediteli zámku Jiřím Lokšanovi.

Začalo se ale okamžitě spekulovat. „Po rozvodu po něm manželka Bettina (53) chtěla miliardu a on jí to není schopen splatit. Došla jí trpělivost a dala to k soudu,“ myslí si jedna z obyvatelek Mělníka. Tomu by nahrávala i skutečnost, že bývalí manželé ještě spolu nejsou majetkově vyrovnáni. Jiní míní, že za problémem může být třeba jen nějaká zapomenutá faktura, jako se to stalo třeba v Praze.

Vedení města: Nic o tom nevíme!

Má Jiří Lobkowicz co tajit? To zatím není jasné. Jisté je, že vedení města ještě včera o nařízené exekuci nemělo ani tušení. „Dozvídám se to až od vás a je to pro mě obrovské překvapení. Pokud by Lobkowicz o zámek přišel, byla by to nezvratná ztráta, která by nenávratně poškodila image města v Česku i ve světě. Město, zámek i rodina Lobkowiczů patří neodmyslitelně k sobě. Zanikla by dlouholetá tradice a výjimečnost Mělníka,“ řekl Blesku starosta Ctirad Mikeš. První muž na mělnické radnici se chce nejpozději do konce týdne s Lobkowiczem sejít a všechno si vyříkat.

Za dlužníka ho označil soud

Podle mluvčí exekutorské komory Petry Báčové je jasné, že v rámci soudního jednání bylo rozhodnuto o tom, že tomto případě existuje věřitel a dlužník. Soud navíc musel dojít k závěru, že existuje pohledávka, která má být do určitého data zaplacená. „Pokud částka do tohoto data splacena není, věřitel může tento rozsudek použít jako podklad k soudnímu nařízení exekuce, což se v tomto případě stalo,“ dodala mluvčí exekutorů.

Podle usnesení o nařízení exekuce, které vydal soud, platí pro Lobkowicze zákaz nakládání s majetkem v tom smyslu, že ho nesmí prodat. „Běžná činnost, jako je například správa nebo údržba nemovitosti, omezená není. Smyslem tohoto opatření je ochrana třetích osob, aby si nekoupily nemovitost od člověka, proti kterému je nařízena exekuce,“ sdělila Báčová.

V praxi mohou totiž nastat případy, že katastr nemovitostí neuvede poznámku o nařízení exekuce, zájemce si v dobré víře koupí nemovitost a insolvenční správce pak může prohlásit kupní smlouvu za neplatnou.

Rodina Lobkowiczů: Kdo je kdo?

Kníže Jiří

Jiří se narodil 23. dubna 1956 ve švýcarském Curychu, kde také prožil své mládí. Do Čech se vrátil se svou rodinou v únoru 1990 a začal aktivně působit v politice. V letech 1990 až 1992 byl poradcem federálního ministra hospodářství, členem ODS a později Unie svobody. V říjnu 2001 stál u zrodu nové politické strany Cesta změny a stal se jejím předsedou. Pochází z mělnické větve Lobkowiczů, která zdědila Mělník a další tři zámky, vinice a zemědělskou půdu.

Bývalá manželka Bettina

Původně spolužačka Jiřího Lobkowicze ze školy v Curychu. Narodila se ve Švýcarsku 18. července 1958 do rodiny podnikatele Henriho Egliho. S Jiřím Lobkowiczem se zasnoubila v roce 1983, o pět let později si ho vzala a získala tak titul princezny. Bettina se od roku 1991 starala o restituce tchána Otakara Lobkowicze a následně převzala vedení lobkowiczkého vinařství na Mělníku.

Přítelkyně knížete Zdenka

Česká sopranistka se narodila 16. března 1978 v Ústí nad Labem. Do roku 2004 vystupovala pod jménem Zdeňka Hojková, poté jako Zdenka Belas. V repertoáru má mimo jiné role Mařenky ze Smetanovy Prodané nevěsty nebo Heleny v Polské krvi od Nedbala. Je čestnou uměleckou ředitelkou Mezinárodního hudebního festivalu Jiřího Lobkowicze a také jeho současnou přítelkyní. V porodnici v Podolí se jim 22. prosince 2011 narodil syn Robert Christian Lobkowicz.

Rodinné sváry Rozvod a pokus o sebevraždu

Rozvod Jiřího Lobkowicze a Bettiny Lobkowicz trval čtyři roky. Úplné ukončení manželství však stále komplikuje majetkové vyrovnání pro Bettinu. Ta totiž požadovala po svém dnes už bývalém muži miliardu korun. I když jsou už manželé rozvedení, není stále rozhodnuto, kolik má Bettina dostat. Možná i tento fakt přispěl k tomu, že se v listopadu 2010 Lobkowiczova současná přítelkyně Zdenka pokusila na mělnickém zámku o sebevraždu. Poté, co spolykala prášky, se ji však podařilo zachránit. Lobkowicz se od té doby snaží sehnat peníze na majetkové vyrovnání a rozprodává majetek svého rodu v aukcích.

gogo ( 3. března 2012 17:18 )

Ano toto je pravda.. A dokonce i v restauraci obsluhovala občas hosty. Byl jsem jeden z obsloužených...

gogo ( 3. března 2012 17:16 )

Opět se naplňuje staré české přísloví : Chceš-li ze starého muže udělat blázna, dej mu mladou ženu ...

hufnagll ( 3. března 2012 09:14 )

Je stejnej jako Trautengerg,šlechta modrá krev.Jsou to fšichni gauneři,na vlastní panděra myslí.Bolševik to s nima uměl.Modrá lůza jim dala majetky aniž se kohokoli ptala.Zrovna jako čeno***níkům. Bettino děláš dobře

nofar ( 2. března 2012 08:54 )

Ta dama asi roupama nevi, co delat........... 

zelena.karkulka ( 1. března 2012 19:28 )

Bettina mu nedala dědice,to je celý

Zobrazit celou diskusi