Ten podstupuje složité a zdlouhavé rozvodové tahanice kvůli operní pěvkyni Zdence Belas (31), s níž už dva roky žije.

Ke sporům o majetek přibyly i tahanice o to, zda rozvod proběhne podle švýcarského, nebo českého práva. Ve Švýcarsku má manžel ke své bývalce podstatně větší finanční povinnosti. „Jirka proto na ambasádě odevzdal svůj švýcarský pas. Bude mít jen české občanství,“ prozradil Blesku zdroj z okolí mělnického zámeckého pána.

Fotogalerie
1 fotografie

Známý vinař, bankéř a politik měl dvojí občanství. České získal Lobkowicz v roce 1990, když se vrátil do tehdejšího Československa. To, že se Jiří, který se narodil v Curychu, raději vzdá švýcarského občanství, jen aby ušetřil peníze, jeho přátele šokovalo. Jenže potomek slavného šlechtického rodu má pro své chování vysvětlení. „Jsem v Čechách šťastnější než ve Švýcarsku,“ nechal se Jiří slyšet před časem. „Život je tu zajímavější a navíc Švýcaři neumějí žít s Lobkowiczi, ani neumějí vyslovit to jméno,“ dodal.

Zapomněl ale říct, že ve Švýcarsku platí muž exmanželce podstatně větší peníze než v Čechách. Požadovanou miliardu by žena měla šanci vysoudit. Zatímco on vztahy s rodnou zemí důsledně přetrhává, jeho zatím stále ještě manželka Bettina nedá na Švýcarsko dopustit. „Jezdím si tam každý víkend odpočinout a nabrat síly,“ přiznala.