Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrt na telefonu: V Nizozemsku si euthanazii objednáte na zavolání

Zatímco v Česku eutanazie oficiálně povolená není, v Nizozemí schválila vláda navrhn, podle které lékařské týmy budou dobrovolnou smrt rozvážet na zavolání po domech smrtelně nemocných pacientů (ilustrační foto)
Zatímco v Česku eutanazie oficiálně povolená není, v Nizozemí schválila vláda navrhn, podle které lékařské týmy budou dobrovolnou smrt rozvážet na zavolání po domech smrtelně nemocných pacientů (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
27. února 2012
15:22

Jiný kraj, jiný mrav. Zatímco eutanazie není v Česku povolená vůbec, v Nizozemí bude dostupná i po telefonu! Od začátku března by totiž měl fungovat v zemi tulipánů a větrných mlýnů nový systém mobilních lékařských týmů, které dorazí po zavolání za kýmkoliv, kdo bude chtít dobrovolně odejít na věčnost a bude mít pro to odpovídající argumenty.

"Nejdřív podají pacientovi injekci, která je uvede do hlubokého spánku, pak následuje další dávka, která zastaví dýchání a srdeční činnost," popisuje činnost lékařů při domácí eutanazii mluvčí Nizozemské společnosti pro dobrovolný odchod ze života (NVVE).

Legální jsou eutanazie v Nizozemsku od roku 2002 a jejich počet od jejich zavedení rok od roku roste. Zatím však pouze na klinikách.

Nyní proto přišla společnost NVVE s novinkou, kterou již schválila i vláda - od 1. března bude v Haagu pracovat první lékařský tým, který se bude vydávat na výjezdy za eutanazií přímo do domovů pacientů!

Smrt přivezou na zavolání

Pro ty, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou bez naděje na zlepšení stavu bude k dispozici horká linka a tým odborníků. Cílem je především ukončení pacientova trápení. Ale také vyplnění nedostatků nizozemského zdravotnictví.

"Mnoho nizozemských lékařů má stále strach eutanazii provádět. Odvolávají se na své náboženské přesvědčení nebo jednoduše neznají přesné zákonné podmínky," dodává mluvčí NVVE.

I přesto, že je eutanazie součástí nizozemské společnosti skoro již 10 let, stále nad ní panují vášnivé diskuze. "Usmrcení při domácí návštěvě, to je další nabídka nizozemského hnutí pro eutanazii, která opovrhuje lidským životem," zareagoval ostře Eugen Brysch, předseda německé nadace na péči o děti, na plánovaný rozvor smrti v lékařských kufřících.

zamlzena ( 27. února 2012 19:22 )

copak tady může být euthanazie nebo trest smrti? To by se tu děla věci teprve...../ za peňáze tady jde všechno/

husqarnowicz ( 27. února 2012 16:26 )

A co takhle objednat euthanasii tuneldědkovi, chemikovi, drábovi, flundrovi, svazákovi a dalšímu xindlu? Ulevilo by se téměř všem. Ano, euthanasie po telefonu je báječný nápad.

nm48 ( 27. února 2012 15:46 )

já jsem zásadně pro euthanazii, nemá smysl prodlužovat trápení lidem kteří jsou nevyléčitelně nemocní, takzv. ležáky s proleženinamy atd. pokud o tom nemůže rozhodnout člověk kterého se to týká dal bych možnost jeho rodině ale stejně by musela rozhodnout kvalifikovaná komise aby se vyloučilo zneužití

Zobrazit celou diskusi