Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Vysočině sněhem neprojely autobusy, školáci šlapali domů pěšky

Autor: Jiří Čada - 
16. února 2012
17:23

Více než dvě desítky hodin už tráví v dlouhých kolonách na silnicích Vysočiny v kabinách svých kamionů stovky šoférů. Policisté je od středy v důsledku hustého sněžení a silných poryvů větru nekompromisně odstavovali na krajnice vozovek.

„Někteří při pomalé jízdě dokonce spálili spojky, jiným už došla nafta a stali se nepojízdnými,“ informovala Blesk.cz mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová.

Ve středu ráno v souvislosti s pokračujícím hustým sněžením hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek vyhlásil na žádost silničářů v bývalém okrese Žďár nad Sázavou kalamitní stav prvního stupně.

„Mezi Žďárem a Novým Městem na Moravě v obci Divišov nám v závějích zapadl polský kamion. Odtahovky si s ním nevědí rady, a tak bylo na krizovém štábu rozhodnuto, že hasiči na pomoc přivezou vyprošťovací tank,“ řekl Blesk.cz ředitel krajských silničářů Jan Míka.

Video  Kamiony zablokovaly přivaděč u Jihlavy  - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Ve středu udržovalo na Vysočině s největším vypětím sil sjízdné alespoň silnice prvních tříd 131 sypačů s radlicemi. „Dalších více než dvě stě traktorů a nakladačů máme nasmlouvané od zemědělců a lesníků,“ dodal ředitel Míka.

Kamiony ve středu ráno dokonce zablokovaly u Jihlavy nájezd na dálnici D1. Ta po celou dobu sněhových přívalů překvapivě jela.

Jen pár kilometrů od dálnice D1 zůstala zcela pod sněhem obec Petrovice na Havlíčkobrodsku.

„Už včera sem nedojel ani autobus,“ postěžovala si ve středu Blesku jedna z obyvatelek Dana Lakatošová.

„Pro děti do školy ve Štokách si museli dojet nebo dojít rodiče. Nepřijela sem pošta ani pekař,“ bilancovala situaci při prohazování jedné ze závějí s lopatou v ruce žena. Aby se prý z domu dostala na šestou do práce musí se sněhem zápasit už od čtyř ráno.

Zobrazit celou diskusi