Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Znalci o vraždě Monyové: Dusila se krví, umírala 10 minut

Autor: Gabriela Peringerová, Kjos - 
16. února 2012
12:22

Spisovatelka Simona Monyová (†44), kterou nožem napadl její manžel Boris Ingr, umírala dlouhých deset minut. Vykašlávala krev a dusila se jí. Ingr ji totiž několikrát bodnul do hrudníku. Smrtelná rána, která přetnula dolní dutou žílu, byla dlouhá 15 centimetrů. Druhý den procesu s Ingrem to u soudu vypověděli soudní znalci, kteří tělo spisovatelky ohledávali.

Co se přesně stalo v domě v brněnských Obřanech, kde loni v srpnu zemřela spisovatelka Simona Monyová? Jak přišel její manžel Boris Ingr k bodným poraněním? Opravdu vyskočil z okna dvakrát? Byl nepříčetný? Opravdu si nic nepamatuje? Na tyto otázky se u soudu snaží odpovědět soudní znalci z oboru psychologie nebo lékařství u Krajského soudu v Brně.

Čtvrteční soudní stání zahájil svou řečí sám Ingr. Chce upřesnit informace o chladiči na notebook. Jde o tupý předmět, kterým byla Monyová udeřena. U soudu také zaznělo, že nože měla rodina uložené v kuchyni v zásuvce.

Jako první vypovídá před soudem Michal Zelený soudní znalec z oboru lékařství. Prováděl soudní pitvu spisovatelky. Byl i u ohledání těla v domě, kde se vražda stala. Monyová měla podle něj tři závažné bodné rány v oblasti hrudníku a břicha. Bezprostřední příčinou smrti bylo protnutí dolní duté žíly a plíce s krvácením do dýchacích cest. Jedná se o velmi závažné poranění dýchacího ústrojí. Možná záchrana se při tomto zranění pohybuje v rovině teoretické,“ uvedl u soudu znalec. Patnáct centimetrů dlouhá smrtelná rána vede podle znalce od vnitřního okraje klíční kosti, proťala žebro, dolní dutou žílu, plíci a pronikla celou hrudní dutinou až k páteři.

Simona Monyová měla na těle ještě další řezná poranění, která znalec označil jako známky obrany. Byly na dlaních a předloktí. Znalec zkoumal i dva nože. Za nůž, který spisovatelku zavraždil označil nůž s čepelí dlouhou 18,5 cm. V krvi spisovatelky bylo po vraždě 1,58 promile alkoholu. Po útoku se dusila a vykašlávala krev. Umírala asi deset minut.

Ingr si polámal kosti a pořezal se

Zranění utrpěl podle lékaře Michala Zeleného i obviněný Boris Ingr. Rozdělil je do dvou skupin. Na zlomeniny, které si obviněný způsobil skokem z okna a bodno-řezná poranění na krku, hrudníku a ruce. Měl zlomeniny v oblasti pánve, čelisti, paty a nártu. Na krku, hrudi a předloktí pak utrpěl celkem šest rán. „Ani jedna rána ale nepronikla za hrudní stěnu. Jsou to vše rány, které mají charakter sebepoškození, jsou mělké. Svědčí o tom také fakt, že jde o komplex poranění ve stejné lokalitě. Těžko mu někdo jiný mohl způsobit tři mělká poranění na jednom centimetru,“ uvedl znalec u soudu.

Video  Soudní znalec Michal Zelený hovoří o zranění Ingra a Monyové  - Gábina Peringerová
Video se připravuje ...

Po prvním psychologickém posudku je jasné, že Boris Ingr bude dál jen těžko svalovat vinu za vraždu na nepříčetnost. Znalkyně z oblasti psychologie totiž u soudu uvedla, že netrpí závažnou duševní poruchou a manželku ubodal ve stavu jednoduchého afektu, který vyvolala hádka. Dodala, že Ingr Je zvýšeně citlivý ke své osobě, má snahu hrát v životě důležitou úlohu, často přehání, používá sebevražedných gest a pokusů. Ve vzteku může reagovat agresivně, má rysy narcistické osobnosti.

Ingr je nadprůměrně inteligentní

Za nadprůměrně inteligentního označila Borise Ingra u soudu psycholožka Ivana Holešovská. V brněnské vazební veznici s ní při testech velice dobře spolupracoval. „Zcela jistě trpí poruchou osobnosti s narcistickými rysy. Je emočně nestabilní a má problémy s autoritou,“ uvedla psycholožka.
Velmi dobře si ale podle ní musí pamatovat, co udělal, co se v den vraždy stalo. „Paměťové funkce zůstaly zachovány. Má sklon ke zkreslování skutečností a podle mě se účelově hájí,“ dodala odbornice.

Vraždě předcházely roky hádek

Monyová se s manželem, který ji dlouhodobě psychicky i fyzicky týral, několik měsíců před vraždou rozešla.

Podle nejpravděpodobnější verze přišel v osudný večer Boris k manželce s tím, že jde za synem. Po hádce spisovatelka na místě zemřela. Utrpěla několik bodných ran kuchyňským nožem.

Boris Inger se po činu pokusil spáchat sebevraždu. Skočil dvakrát z okna v prvním patře. Dopadl vždy na auto. Poranil se, ale přežil. Za vraždu své manželky mu hrozí až 18 let za mřížemi.

zelena.karkulka ( 16. února 2012 20:31 )

píše na 100obyvatel,ale to ty nevíš,co to je

zelena.karkulka ( 16. února 2012 18:58 )

byli oba na plech a rvali se pravidelně,taky psali,jak ho nutila chodit na detektor lži,jestli ji miluje,na hlavu byli oba

zelena.karkulka ( 16. února 2012 18:55 )

ten je živenej v Londýně svým pakistánským zeťěm,nikam nemůže a nemá žádný peníze,znám ho ze supru,tak ho taky nikdo nebral vážně.

dandyr ( 16. února 2012 17:49 )

Pro PESANGLICKY - je mi líto Vaší manželky pokud jí "dovolujete" co smí a nesmí číst...že by další trýznitel?

palko1961 ( 16. února 2012 15:40 )

Pouze 18 let ? Za vrazdu kdy tato zena umirala v bolestech 10min. Kluci z Vitkova nikoho nezabili a dostali vice nez dvacet let. Urcite by dostali nejmene o polovinu mene kdyby se nejednalo o zkur...e morgose !

Zobrazit celou diskusi