Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Kaddáfího syn vyhrožuje: Já se vrátím!

Kaddáfího syn chce zpět k moci.
Kaddáfího syn chce zpět k moci.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. února 2012
16:45

Jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pohrozil, že se z exilu v Nigeru vrátí do Libye. "V zemi bude velké povstání na jihu, východě, ve středu a na západě," uvedl Saadí Kaddáfí v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja.

"Do Libye se kdykoli vrátím," řekl Saadí Kaddáfí v Nigeru, kam utekl po srpnovém dobytí Tripolisu, jenž předznamenal pád Kaddáfího bezmála 42 let trvající vlády. "Sedmdesát procent Libyjců není spokojeno se současnou situací," uvedl také s tím, že zemi vládnou "gangy". "V zemi bude velké povstání na jihu, východě, ve středu a na západě," poznamenal a podotkl, že tato revolta již existuje a každým dnem roste.

Libye se připravuje na výročí protivládního povstání, které začalo loni koncem února ve východolibyjském Benghází. Šéf libyjských ozbrojených sil se tento týden zmínil o obavách ze sabotáže výročí ze strany Kaddáfího stoupenců v zemi.

Saadí Kaddáfí uvedl, že je v kontaktu s milicemi, kmeny, armádou i Přechodnou národní radou (NTC), která zemi po Kaddáfího svržení vládne. Spojení prý udržuje i s dalšími členy rodiny, Kaddáfího ženou, Saadího sestrou Ajšou a bratry Muhammadem a Hannibalem, kteří v srpnu utekli do Alžírska. Saadí na otázku týkající se vládnoucí NTC řekl, že "přijde den, kdy bude libyjský lid schopen vyhnat tyto gangy".

 

gogo ( 12. února 2012 22:42 )

Ano, máte naprostou pravdu. Ale tyto diskuze - mohu-li prosit - neopouštějte.. Alespoň u témat, která mají mít něco do sebe. Ano, je to zde čím dál tím víc jen primitivismus a hloupá nic neříkající anonymní vulgárnost na entou, které nemá s diskuzemi ani vzdáleně nic společného. Ale snad právě proto to nezdávejte... I ten hnůj musí někdo kydat, aby se z něj nestal jen Augiášův chlív...

gevi ( 12. února 2012 20:41 )

Vidím, že jste to psal už v poledne. Já jsem byl lyžovat a taky už chodím na jiné diskuze. Tady z toho si udělali vulgární primitivové arénu ve které prezentují svou vtipnost a vlastně tady žádné diskuze neprobíhají. Jen vzájemné napadání nebo vzájemná podpora vulgárních hovad. Takže píšu až teď, možná zbytečně. Bylo by jdnoduché napsat, že za rozvrat Libye může NATO, které porazilo Kaddáfího. Ale ono je to složitější. Malá poznámka: Většinou píšu nesporné skutečnosti a ne spekulace, ale nyní není vyhnutí. Tedy k věci: Myslím, že celoarabské revoluce bojem proti tzv. tyranům jen dovedně maskují svůj pravý cíl. A tím je hlubší islamizace arabského světa, které poměrně moderní režimy (na africké a asijské poměry moderní) bránily. USA a Evropa žijí - podle mého názoru - v bludu, že se podaří zavést tam aspoň formální atributy demokracie, tedy svobodné volby, parlamentní demokracii atd. a že nové vlády budou vděčné a budou vstřícnější zejména tam, kde je moře ropy. Jenže jak ukázaly "svobodné" volby v Egyptě, dopadne to tak, že islamistické a nábožensky rigidní strany v nich získají mnoho hlasů, ne-li většinu. Tím ovšem vzroste také nepřátelství k nevěřícím psům v Evropě a USA. Myslím, že striktní a tvrdá islamizece s právem šaria a tvrdými tresty je jedinou možností - po pádu "diktátorů" a "tyranů"- jak částečně omezit krvavé nepřátelství mezi různými kmenovými gangy a bojůvkami. Ale jak vidíme v Iránu, Iráku, Afghanistánu a jinde, stejně jsou tyto země v neustálém násilí a denně jsou desítky obětí teroristických útoků. Historie se zastavit nedá a celoarabská revoluce by proběhla i bez pomoci NATO. Já se jen divím, že se v tom angažujeme a pěstujeme si budoucí nepřátele. Tak to je můj názor. Možná chybný, možná diskutabilní.

elssa ( 12. února 2012 17:37 )

kadafi mel zustat u moci,a bylo by to, tohle bezvladí nemuze dopadnout dobře obvzlast v lybii, a bylo jasné že pokud prezije aspon jediny syn, ze se tam vratí,

komodor ( 12. února 2012 13:57 )

Tim tvym prispevkem jsi nam rafinovane chtel napsat ze jsi debil!?

gogo ( 12. února 2012 12:40 )

Bohužel. Máte naprostou pravdu. A kdo podle Vás za tento stav může ?

Zobrazit celou diskusi