Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bruslení na Vltavě? Pohádka!...ale vezměte si hrablo

Autor: Kateřina Kycltová, zunk - 
11. února 2012
11:02

Mrazy posledních dnů mají minimálně jednu velkou výhodu. Většina pražských rybníků zamrzla a utvořila tak pro bruslaře ideální plochu. Blesk zkusil kvalitu ledu na vlastní nohy přímo na Vltavě a změřil také sílu ledu. Bruslení je tam opravdu zážitek, nyní ovšem trochu ztížený vrstvou sněhu.

K našemu testu jsme si vybrali Podolský přístav. Zhruba hodinu po poledni tam bruslilo pár odvážlivců. Náš první úkol: změřit sílu ledu. Vyzbrojená páčidlem patnáct minut tesám do ledu. V momentě, kdy to chci už vzdát, se díra konečně zalije vodou. Jak tlustý byl led na Vltavě tento týden? 16,5 centimetru!

Druhý úkol už je mnohem snazší. Nazuji si brusle a zkouším, jak se letos pod Vyšehradem jezdí. Mám štěstí, velká část přístavu je již odhrabaná od sněhu a mé "krasojízdě" tak nic nebrání.

Led je také zatím bez hlubokých rýh, které by při bruslení vadily. Pokud si chcete také vychutnat bruslení na Vltavě, tak o víkendu vyrazte do některého ze zamrzlých přístavů. „Od šedesátých let, kdy byla vystavěna vltavská kaskáda, celý tok řeky v Praze nezamrzá. Výjimkou jsou pouze její slepá ramena a přístavy,“ vysvětlila důvod, proč nezamrzá celá řeka, mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Kromě Podolského přístavu tak třeba zamrzá i ten v Holešovicích nebo v Libni. Míst, kam můžete už o tomto víkendu vyrazit bruslit, je v Praze hned několik. Zamrzlý je také například Hamerský rybník , Džbán nebo Šeberák. Největší výhodou bruslení na rybnících je především menší počet lidí a žádné vstupné. Letos si nově Pražané zabruslí také na odbahněné Hostivařské přehradě. Bruslení na přírodních ledových plochách je však vždy na vlastní nebezpečí!

Pravidla bezpečného bruslení

Nevstupujte na led, dokud se nepřesvědčíte o jeho síle a pevnosti

Když led začne pod nohama nečekaně praskat, ihned si lehněte. Rozložíte tak svou váhu

Doplazte se ke břehu

Bruslit nechoďte nikdy sami

ledové plochy v metropoli:

✱ Hamerský rybník

✱ Hostivařská přehrada

✱ Džbán

✱ Šeberák

✱ Krčské rybníky

✱ Olšanský rybník

✱ Milíčovský rybník

✱ Podolský přístav na Vltavě

✱ Vyšehradský přístav

✱ Přístav v Holešovicích

✱ Přístav v Libni

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi