Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drsný život kamelota: V mrazu na ulici prodává časopisy

Autor: op, evakk - 
5. února 2012
07:44

Krušné chvíle zažívá v těchto mrazivých dnech Slovák Daniel Michalík (40). Osm hodin denně stojí na nohou a coby kamelot prodává na ulici v centru Brna bezdomovecký časopis.

Sám se však označení bezdomovec brání. „Žiju tady už tři roky a nejsem žádný bezdomovec. Zatím mám kde bydlet. Přespávám na ubytovně,“ říká čtyřicátník.

První únorovou středu, kdy teploměr dopoledne ukazoval dvanáct stupňů pod nulou, nabízel tiskovinu kolemjdoucím chodcům teprve druhý den.

„Mám tady vymezený prostor a přes den mě chodí šéfové kontrolovat. Prodávám od půl deváté dopoledne do půl páté odpoledne s přestávkou 15 minut,“ vypočítává Daniel.

Kromě čaje ho zahřívá několik vrstev oblečení: dvoje spodky, kalhoty, troje ponožky, dva svetry, mikina a bunda, na hlavě má čepici.

Dluží mu firma

K pouličnímu prodeji zedníka dohnala platební neschopnost zaměstnavatele. „Už čtyři měsíce mi firma dluží přes 27 tisíc korun,“ říká směsicí češtiny a slovenštiny muž, který však věří, že u práce kamelota dlouho nezůstane a zase si najde živobytí někde na stavbě.

e.44 ( 5. února 2012 11:37 )

Bla, bla bla, tohle neni kapitalismus, tohle je mafiánská krutovláda komunistickejch pohrobků. V kapitalismu by se tohle nedělo. Tam jsou exekuce vedeny hlavně proti firmám, ne proti lidem. Proti firmám, které dluží lidem, proti firmám, které dluží jiným firmám a tím je rujnujou a ty firmy kvůli tomu nemůžou platiti lidem...

eillenn ( 5. února 2012 11:27 )

Myslíte? Víte sám(a),že dřív,nebo později by komunismus postupně upadal,tkaže téhle zatracované doby by jsme se dočkali,dřív,později,to je fuk. Ovšem,pokud budete volit ty největší zloděje,tak se demokracie nedočkáte. Á propo,podívejte se dál do Evropy,nebo USA,tak tam žádné sociální jistoty nejsou,tkaže nesvádějte všechno na "Klíče" . I já jsem cinkala,bylo mi dvacet,no a co???? Tohle ale není kapitalismus,ale téměř feudalismus,takže v "nás cinkajících klíčema" to asi nebude. Vše je v rukách společnosti,potažmo vlády

vilaamalka ( 5. února 2012 11:23 )

Na ulici se prodávají i jiné,,služby" a platí se za ně mnohem víc. Nehledě na to, že samotná ,,služba" se provádí přinejmenším ve vyhřátém autě.

eillenn ( 5. února 2012 11:15 )

Je to fakt síla,ale každá práce má své a ne každý může sedět ve vytopené kanceláři a psát kraviny do pc . Já si na práci nestěžuju,byť u pc nesedím.(To jen teď,doma ). Alkohol je ale nebezpečný,raději si ho dejte doma,až budete v teple. A živit se nějak musí,že jo????

drakoska11 ( 5. února 2012 10:30 )

To není řešení. Jednak je zdravý ... i přes podmínky a pak by mu asi hodně chyběly ty 4 tisíce o které by "nemocí" přišel... Chyba je asi někde jinde..

Zobrazit celou diskusi