Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

To je ona! Šílená vražedkyně, která ubodala Andrejku (†1)

Autor: Jiří Krušina - 
26. ledna 2012
06:29

Svíčky hoří u pomníčku, který postavili obyvatelé sídliště ve Frýdku-Místku na památku ubodané Andrejky (†1). Její vražedkyně, schizofrenní Monika (40), je zpátky v opavském blázinci. Snila o kariéře modelky, nyní zřejmě stráví zbytek života za mřížemi či v ústavu. O tom, kde skončí, rozhodnou posudky znalců.

Duševně nemocná Monika, která už několik let viděla mimozemšťany a pendlovala mezi blázincem a bytem ve Frýdku-Místku, chtěla být modelkou. „Přišla do naší agentury a chtěla se stát modelkou. Kdyby měla o pár kilogramů méně, tak by šanci asi měla. Myslela si, že je krásná a jak jí všichni závidí. Po odmítnutí spolupráce vyšilovala,“ řekl podnikatel Kamil Šedivý z Karviné.

K tragédii nemuselo dojít. Lidé z paneláku si na sousedku léta stěžovali. Nikdo je však nevyslyšel. „Za všechno můžou v blázinci v Opavě. Pořád ji pouštěli domů, i když byla nemocná,“ myslí si jedna z obyvatel domu hrůzy.

Šéf Psychiatrické léčebny Opava Ivan Drábek vinu svých podřízených odmítá. „Ne lékaři, ale špatně nastavená legislativa, pojišťovny a ombudsman nesou vinu. Právě ti nás tlačí k tomu, abychom pacienty rychle léčili a propouštěli do domácí péče. Zda pak pacient navštěvuje ambulanci, neovlivníme,“ říká Ivan Drábek.

Právě na opavské psychiatrii nyní čeká vražedkyně, co s ní bude. „Je na uzavřeném oddělení, kde ji léčíme. Následně bude umístěna do mírnějšího režimu. Déle než 90 dní ji tu mít ale nemůžeme,“ dodal Drábek. Policie čeká na znalecké posudky. „Práce znalců bude trvat týdny či měsíce,“ řekla včera krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Pobodaná babička Marie (58), která vnučku Andrejku bránila proti Monice útočící na ně nožem vlastním tělem, zůstává nadále ve frýdeckém špitále. Podle sousedů je žena ve vážném stavu a z psychického šoku se možná nikdy nevzpamatuje. „To, co prožila, je naprosto šílené. Je ve špitále. Vím, že za ní přijela dcera z Itálie,“ podotkla kamarádka pobodané.

bedna66 ( 5. února 2012 11:12 )

to se bohužel musí něco stát, aby se to řešilo. Zase to mají na triku úředníci.

opportunity ( 28. ledna 2012 10:34 )

Pokud není nebezpečná, nikam ji násilím nedostaneš - musí dobrovolně. A nebezpečná je až tehdy, kdy něco udělá, ne kdy si myslíš, že něco udělá.

e.44 ( 26. ledna 2012 17:58 )

Tak všem případům určitě preventivně zabránit nepůjde, jelikož nemoc se skutečně nedá podchytit před prvním atakem, který už může být pro někoho osudný. Chtělo by to ovšem mnohem pružnější legislativu aby bylo možné bez jakýchkoliv průtahů takovému člověku, co třeba "jenom" lidi děsí a vyhrožuje jim, okamžitě nařídit ústavní léčbu a nečekat až skutečně něco provede. A u schizofreniků, hlavně u agresivních, bych byla pro zavedení kontroly na principu probačního opatření , jaké je u podmínečně odsouzených, nebo na podmínku propuštěných lidí. Stačilo by jakékoliv porušení ambulantní léčby - kdyby dotyčný třeba nebral pravidelně léky nebo vynechal jen jednu jedinou kontrolu u lékaře - a musel by bez pardónu skončit v ústavu.

vendilka ( 26. ledna 2012 16:46 )

respektuji váš názor i když s ním nesouhlasím. Netvrdím, že legislativa v ČR by se neměla zdokonalovat, tvrdím, že nikdy nebude možné, natož samozřejmé preventivně zabránit všem případům vražd v důsledku duševní nemoci. Onemocnět může každý z nás a provést cokoli už při prvním ataku např. schizofrene. Jak konkrétně je tedy možné upravit legislavitu?

e.44 ( 26. ledna 2012 15:18 )

Píšu, že je to chyba legislativy. Tudíž nejde o to, co je a neni možné, ale o to, co by mělo být nejen možné, ale i samozřejmé. A v tomto případě se nadá ani mluvit o chybě ošetřujícího lékaře, jelikož současná legislativa a ostatní okolnosti mu jiný postup neumožňují. Jak píšu, je to celé o špatné legislativě a nemorálním chování a nátlaku ZP a pod.

Zobrazit celou diskusi