Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

To jsou supersídla uhlobaronů: Sladký život pánů, kterým pomohl Špidla

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Kateřina Báťová - 
24. ledna 2012
12:36

Z uhlí se dá udělat zlato, jen když k tomu přimícháte Špidlu… Platí to pro trojici západočeských uhlobaronů Františka Štěpánka, Jaroslava Rokose a Jana Kroužeckého. Právě Špidlova vláda jim totiž prodala Sokolovskou uhelnou, a. s. za 2,6 miliardy, přestože odhadovaná cena byla šestkrát vyšší a doly tuhle sumu vydělají téměř za rok. Není proto divu, že se partička dostala mezi padesátku českých miliardářů, kterou zveřejnil Blesk.

Způsob jejich rychlého zbohatnutí (2004) také potvrdil většinové mínění z exkluzivního průzkumu SANEP pro náš deník. Právě kvůli podobným případům si devět lidí z deseti myslí, že privatizace u nás neprobíhala férově. I další bod průzkumu, a sice, že komunisté byli při tom ve výhodě, v Sokolově platí…

Boháči rozhádaní na život a na smrt

Neuplynulo ani pět let od privatizace a uhlobaroni František Štěpánek, Jaroslav Rokos a Jan Kroužecký si šli po krku. Svůj třetinový podíl se totiž Kroužecký rozhodl prodat. Ne však svým společníkům, jak určovala smlouva, ale zřejmě vlastníkovi Mostecké uhelné, »žraloku« Pavlu Tykačovi. A to pravděpodobně podivným trikem.

Na majetek Kroužeckého byla náhle kvůli stamilionovým dluhům vyhlášena exekuce a v unikátní dražbě se v červnu 2010 měly dražit jeho akcie. Soud to ale zarazil a policie začala vyšetřovat podezření, že Kroužeckého dluh je fiktivní. A že za cizími společnostmi, které drží údajné pohledávky, stojí Tykač.

„Když vám osmašedesátiletý důchodce (Kroužecký – pozn. red.) položí na stůl historku o tom, že si někde v Karibiku půjčil takovou sumu a pak ji někde prošustroval, je to přece jasný nesmysl,“ zuřil tehdy Štěpánek. Tykač ale vše popíral. Právní bitva o miliardy nyní pokračuje na karibských ostrovech Svatý Kryštof a Nevis, kam podali dva majitelé dolů žalobu.

sakra ( 22. října 2012 11:05 )

Jsem sice už 8 let v důchodu a celý život od 18 let jsem u tohoto podniku pracoval a sleduji samozřejmě dál jak se mají zaměstnanci SU a.s. a musím uznat, že proti jiným podnikům dobře. Ing. Štěpánkovi fandím a vůbec nezávidím!!!

frantaklika ( 13. března 2012 09:38 )

jenže tyto miliardy (a nejen tyto) ted ty debile postradaji v rozpoctu a nevyplaceji davky potrbnym. Ty se mas dobre fajn, ale uvedom si, ze jsi soucasti nejakeho celku a i na tebe nebo tvoje deti casem dojde

venxa ( 25. ledna 2012 19:20 )

Socky a byvali komousi plivaji sve jedy. Fuj, vy jste ale zavistiva pakaz.

ivuska1 ( 25. ledna 2012 14:57 )

Pro imrich = ziji v roce 2012 a na rozdil od tebe umim cist. V mem prispevku neni ani slovo o nelegalnich kontech ve Svycarsku ! O to tady vubec nejde. Vubec jsi nepochopil muj prispevek ,ty hlupacku .

inqizitor ( 25. ledna 2012 13:49 )

největší zlodeji a hlavně korupčníci hajzlove sou v ksč(m) to kam náš stát za 40 let dovedli

Zobrazit celou diskusi