Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Střelec u soudu v Dachau: Podnikateli se po mrtvici zhroutil život, pak vraždil

Autor: šim - 
12. ledna 2012
15:59

Jak se mohlo stát, že obžalovaný Rudolf U. (54) pronesl k soudu zbraň a přímo během procesu v soudní síni zastřelil státního zástupce? A proč vraždil? Od soudu přitom dostal jen podmínku, mohl odejít jako svobodný člověk.

Střelba u německého soudu v Dachau šokovala veřejnost. Jak to, že obžalovaný neprošel bezpečnostní kontrolou? "Bylo to přelíčení, u něhož nikdo nemohl počítat s tím, že by během něj mohl být spáchán tak brutální trestný čin,“ nechala se slyšet otřesená bavorská ministryně spravedlnosti Beate Merková, jako by to snad byla omluva..

Šlo prý o rutinní líčení. O život při něm přišel 31letý státní zástupce Tilman T. Jaký měl střelec motiv?

Rudolf D. býval úspěšný podnikatel v oblasti autodopravy na předměstí Mnichova. „Vypadal jako typický řidič kamionu, byl to rocker,“ vypověděl o něm jeho bývalý soused. Pak ale přišel zlom. Před dvěma lety dostal muž, jehož životospráva nebyla zrovna ukázková, mrtvici.

Jeho zdravotní stav mu už nedovolil, aby dál vedl svou firmu. Ta zbankrotovala a musela jít do konkurzu. Rudolf D. byl na mizině, navíc mu vzrůstal dluh na sociálním pojištění, které nemohl za své zaměstnance platit. Právě to se stalo důvodem obvinění, kvůli kterému stanul u soudu.

Muž se musel přestěhovat ze svého domu do domu s pečovatelskou službou. Okolí ho popisuje jako zanedbaného. K soudu docházel ve špinavém oblečení, při chůzi se musel opírat o berle.

Během státní se hlasitě dohadoval se svým právníkem. Po vynesení podmínečného rozsudku mu ho několikrát zopakoval a vysvětlil. Přestože soud muže osvobodil, ten to neunesl, vytáhl zbraň a začal kolem sebe divoce pálit. Nejprve mířil na soudce. Celkem vystřelil pět ran, třemi kulkami nakonec zasáhl žalobce, který zemřel po okamžitém převozu do nemocnice a následné urgentní operaci.

Psychicky narušený muž střílel nelegálně drženou zbraní, malou francouzskou pistolí ráže 6,35 milimetrů.

tini ( 12. ledna 2012 19:56 )

Tady v nemecku neni sebemensi problem vnest do soudni budovy jakoukoli zbran; kontroly se provadeji jen nekdy, vetsinou staci predlozit predvolani k soudu a jdete dal... Ze chlapovi rupnuly nervy, nelze se divit. Pri soucasne "kompetenci" nekterych soudcu se jenom divim, ze to uz nekdo pred nim neudelal.A to nerikam, ze nemam uctu k zivotu, samozrejme ze ano.

Zobrazit celou diskusi