Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečná pyrotechnika? Místo dělobuchů si radši pusťte mp3

Nebezpečné petardy? Na Filipínách se pokusili vymyslet, jak zamezit zbytečným zraněním nebo dokonce ztrátám na životech (ilustrační foto)
Nebezpečné petardy? Na Filipínách se pokusili vymyslet, jak zamezit zbytečným zraněním nebo dokonce ztrátám na životech (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
31. prosince 2011
08:25

Při oslavách se pyrotechnika mnohdy mění v nebezpečnou zbraň. Zajímavé bezpečnostní doporučení proto vymyslelo filipínské ministerstvo zahraničí. Nepouštějte petardy, stačí, když si jejich zvuky stáhnete v podobě mp3 a na Silvestra si je nahlas přehrajete. Ještě přitom ušetříte. A to se zkrátka vyplatí.

Na Filipínách se silvestrovská půlnoc slaví se vší parádou. Díky hluku člověk neslyší vlastního slova. Zdejší lidé věří, že pořádný silvestrovský randál zažene zlé duchy. O světelné efekty zas tolik nejde.

Jenže při pouštění nejrůznějších petard a rachejtlí se každoročně zmrzačí a nebo dokonce zabije hned několik lidí. Co s tím?

Tamní ministerstvo zdravotnictví se pustilo do spolupráce s hudební skupinou, která se snažila napodobit zvuky při odpalování zábavní pyrotechniky. Nahrávky jsou volně ke stažení, opravdové petardy již prý nejsou třeba.

O tom, jak se tenhle záměr ujme, se však dá zdařile pochybovat. Nápad je to nicméně zajímavý. A upozorňující na problém nebezpečného hazardování s vlastním zdravím. Kombinace petard a alkoholu? I Češi by si měli vzít příklad a raději odmítnout. Oficiální ohňostroje jsou pro nás ostatně připraveny v každém jen trochu větším městě.

eillenn ( 31. prosince 2011 18:14 )

Souhlas . Patřím k lidem,kteří tuto "zábavu" z duše nesnáší,ale když se to někomu líbí,tak o tom žádná. Já bych to zakázala!

Zobrazit celou diskusi