Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brněnskému orloji nasadili ochranu. Proti rachejtlím

Autor: Gabriela Peringerová - 
31. prosince 2011
17:33

Brněnský hodinový stroj na náměstí Svobody dostal v sobotu speciální dvouplášťový návlek, který ho ochrání při silvestrovských oslavách v centru města. Zabrání jeho poškození rachejtlemi, petardami a dělobuchy.

Nepromokavá a ohnivzdorná bílá pláštěnka přišla v loňském roce radnici na téměř 50 tisíc korun. Podle primátora Brna Romana Onderky se ale osvědčila. „Obalit hodiny na jeden den speciálním návlekem se ukázalo už loni jako nejvhodnější. Hodiny fungují i pod obalem. Odstávka hodin v mrazech by totiž znamenala riziko, že se stroji něco stane. Návlek bude z orloje sundán v neděli dopoledne,“ uvedl primátor.

Nafukovací obal pro časostroj je proto jakýmsi ochranným vakem. Ten okamžitě Brňané přirovnávali k prezervativu či tamponu a rázem se u něj mnoho lidí fotografovalo. Jeho navlečení na časostroj zabralo zhruba půl hodiny.

Orloj je ojedinělé dílo z černého kamene za 13 milionů korun. Je složitým sochařským a také mechanickým unikátem a vyvolal už v době umístění na náměstí řadu rozporuplných ohlasů. Nejčasněji je přirovnáván k pánskému přirození. Orloj se ale stal během pár měsíců novým symbolem Brna.

rendyx111 ( 1. ledna 2012 11:58 )

  co ty seš za de.ila,zkopat a zahrabat

rendyx111 ( 1. ledna 2012 11:58 )

někdy mě překvapuješ...ale ok  

kung-fu-jane ( 1. ledna 2012 10:56 )

Takovou ochranu by měla povinně nosit celá naše vláda. Takový velký orgán by to určitě potřeboval, když už jebou celou republiku....

mim33 ( 1. ledna 2012 10:02 )

Jo Brno, to je velkoměsto, dokonce i přenádherný orloj tam mají.

spokojenyobcan ( 1. ledna 2012 09:02 )

www.chaty-chalupy-dovolena.cz

Zobrazit celou diskusi